Data publicării:

BACALAUREAT 2025, Limba Română. Corina Popa: Zece greșeli de evitat la examen. ”Perlele de la bac nu sunt amuzante”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Freepik
Freepik

Examenul de Bacalaureat, proba la Limba și literatura română, are loc marți, 10 iunie. 

BACALAUREAT 2025, Limba Română: ”Mâine are loc prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Ca de fiecare dată, sper să nu mai văd postări și știri despre perlele din lucrările elevilor. Perlele de la bac nu sunt amuzante. Sunt un simptom al unui sistem care preferă să râdă în loc să repare. Al unei societăți care face haz de eșec, dar uită să se întrebe ce l-a provocat. Examenul nu e un spectacol. E o treaptă. Și fiecare tânăr urcă în felul său, în ritmul său. Respectați acest efort. Nu-l transformați în banc!

Nu uitați, dragi elevi, că examenul maturității înseamnă, de fapt, să nu vă lăsați sabotați de emoțiile distructive. Gândiți înainte de a scrie, stăpâniți emoțiile și folosiți-le constructiv, nelăsându-le pe ele să vă stăpânească. Învățați cu la fel de mult interes și după examen. Căci nu o faceți nici pentru note, nici pentru a vă depăși colegul de bancă, nici pentru recompensele din partea părinților, nici pentru vecinii care vă întreabă cât ați luat, ci pentru a vă da șansa de a trăi la cotele cele mai înalte ale ființei voastre. Notele nu sunt sentințe, ci radiografii de moment. Integrați-le constructiv în formarea voastră! Inspirație, calm, încredere și concentrare!

În încheiere, de la rubrica de limba română a matinalului „Vorbește lumea” de astăzi, vă las 10 greșeli de evitat la examenul de bacalaureat:

1. Nu spunem „opera literară debutează cu...”. „A debuta” înseamnă „a-ți face debutul într-o carieră, pe o scenă etc.; a publica prima lucrare”. Poate debuta, așadar, o persoană: un dansator, un cântăreț, actor, autor. Aceste utilizări bizare și inutil pretențioase ale verbului „a debuta” cu subiect nonuman au apărut, probabil, din dorința de a găsi un sinonim mai „sofisticat” pentru „a începe”.

2. Nu e corect să spunem „exprim o opinie vizavi de...”. „Vizavi de” este o locuțiune prepozițională care se folosește în context spațial (înseamnă „peste drum de”). În contextul menționat anterior, putem înlocui „vizavi de” cu „despre” sau „cu privire la”.

3. „În opinia mea, eu consider” este o structură pleonastică; din moment ce consideri ceva, normal că este opinia ta; tot pleonastică este structura „drept pentru care” (corect este drept care).

4. Punem virgulă după conectorii de structurare a discursului: „în primul rând”, „în al doilea rând”, „pe de o parte”, „în concluzie” etc.;- Punem virgulă înainte de adversativele „dar”, „iar”, „ci” și între elementele corelative din structura „atât..., cât și”;- Nu punem virgulă înainte de „etc.”, prescurtare a expresiei latinești „et caetera” (înregistrată, în DOOM3, „et cetera”), însemnând „și celelalte".

5. Nu punem punct după titluri.6. Scriem fără cratimă: operă postbelică (nu „post-belică”), interbelică, neomodernism, postmodernism etc.

7. Scriem „de asemenea” (nu „deasemenea”) și „de altfel” (nu „dealtfel”), căci nu sunt cuvinte compuse sudate, ci locuțiuni adverbiale.

8. Scriem „creează”, nu crează;

9. Cunoaștere paradiziacă, nu „paradisiacă”; mitul prorocului Iona, nu „proorocului”; premisă, nu „premiză”;

10. Scriem Bildungsroman cu majusculă, nu „bildungsroman”; dar examen de bacalaureat, nu „Bacalaureat”” a scris Corina Popa, fondatoarea Școlii de gramatică, pe Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel