BACALAUREAT 2020. Elevă, interviu pentru DC News: De ce am ales să nu merg la școală pentru pregătire
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Examen bacalaureat 2020
Examen bacalaureat 2020
Au început orele de pregătire pentru Bacalaureat 2020. În perioada 2 - 12 iunie se vor realiza numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale, iar prezenţa în această perioadă la şcoală este opţională. Am stat de vorbă cu o elevă de an terminal, care a povestit, în exclusivitate pentru DC NEWS, de ce a ales să nu meargă la aceste "meditații" la școală. 

Diana Nunuț este elevă la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Bacău, profil științe sociale și visul ei este să devină jurnalistă. 

Deși a ales să nu meargă la școală pentru a se pregăti pentru examenul maturității alături de alți colegi, eleva ne-a dezvăluit că se pregătește intens de acasă, online. Vrea să obțină o notă destul de mare, pentru că o așteaptă un alt hop, și anume admiterea la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (București sau Cluj-Napoca). 

Cum se desfășoară orele de pregătire

"Orele de pregătire din perioada aceasta sunt programate în funcție de câți copii din clasă doresc să participe. La noi în clasă, spre exemplu, 17 au ales să meargă la ore, dintr-un efectiv de 35. Din acești 17, jumătate sunt pentru limba română, iar cealaltă jumătate pentru obiectele pentru cea de a treia specializare (logică, geografie, sociologie, psihologie).

Regulile sunt destul de stricte în ceea ce privește organizarea orelor de curs: elevii sunt preluați de la poartă de către profesorul cu care au prima oră, după ce respectă și acel triaj epidemiologic (luarea temperaturii, primirea măștilor, dezinfectarea mâinilor). În clase, se stă la o distanță de o bancă, în sensul că o bancă este ocupată, o bancă nu. Băncile care trebuie ocupate sunt marcate și sunt distanțate una față de alta. Orele de pregătire sunt în jur de 2-2 ore și jumătate, nu mai mult, iar pauzele se iau succesiv, nu simultan cu alte clase. Orele în sine nu sunt grele pentru că acum se fac recapitulări.

Bineînțeles, în timpul pauzelor trebuie să se respecte distanțarea socială, purtând masca și evitând un eventual contact cu suprafețele. Este bine că în liceu se respectă și acele măsuri de igienă. Sunt montate dispensere cu dezinfectant în dreptul fiecărei clase, iar pe holuri sunt lipite benzi de distanțiere pentru a se respecta acea distanță între noi", a declarat Diana pentru Dc News.

De ce a ales să învețe de acasă, online

"Din ce se vede din exterior, profesorii sunt înțelegători în ceea ce privește decizia noastră de a nu merge la ore. Totuși, mă bucur că putem face ore în continuare, online pe diverse platforme: Zoom, Whatsapp sau Meet.

Oarecum, domnii profesori ne-au inspirat ideea de a rămâne totuși acasă pentru a nu ne expune unui eventual risc, pentru că știm foarte bine că printre noi pot fi și asimptomatici și nu știm cu cine putem intra în contact.

Eu am ales să rămân acasă pentru că, în primul rând, e un risc destul de mare la care ne expunem și, Doamne ferește, putem ajunge în situația în care ne putem infecta și nu putem susține Bacalaureatul. Nu cred că cineva vrea să aibă parte de asta.

Așa cum am zis, din 35 de elevi, 17 au mers la școală. Restul de 18 am preferat să rămânem acasă și să repetăm de unii singuri. E de apreciat că profesorii fac orele în online, dacă dorim", a precizat eleva.

Recapitularea se putea desfășura în online ca și până acum

"O situație poate pozitivă este că, spre exemplu, profesorul nostru de istorie e o persoană în vârstă care nu a dorit să meargă la școală în perioada asta, fiind o persoană vulnerabilă. Cu toate astea, săptămânal ne vedem cu dânsul pe zoom și discutăm testele-antrenament.

În general, atmosfera este un pic apăsătoare, pentru că se simte o presiune din partea profesorilor. Se poate observa că nu prea sunt de acord cu situația asta și probabil ar fi preferat să rămână în online, cei mai mulți considerând că nu ne îmbogățim acum, în astea două săptămâni, dacă venim la școală. Plus că, din punctul meu de vedere, recapitularea se putea desfășura în online ca până acum... adică nu era nimic diferit în acest sens.

Este de remarcat faptul că în liceu există un circuit care trebuie urmat. Trebuie să intrăm pe o parte a liceului și ieșim pe alta, neavând voie să ne abatem de la circuit. Sunt indicații peste tot despre cum trebuie să urmăm procesul ăsta și totul pare a fi suficient de bine explicat", a mai spus Diana. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel