Data actualizării:
Data publicării:

Bacalaureat 2017: Interviu cu Gabriela Banu, eleva anului. Victorie uriașă pentru învățământul românesc

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Gabriela Banu este eleva anului 2017. Este singura care a obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat dedicat olimpicilor. Gabriela Banu este obișnuită cu performanțele. În repetate rânduri, a făcut România cunoscută la nivel internațional prin importantele distincții pe care le-a obținut.

Alegeri prezidentiale 2024

Gabriela Banu, elevă a Colegiul Național B.P.Hasdeu din Buzău, a acordat un interviu pentru DC News în care ne-a vorbit despre recenta ei performanță. Am vrut să aflăm cum vede România o persoană despre care, cu siguranță, veți mai auzi.

DC News:  Ai intrat prima la un colegiu de top, unul dintre cele mai bune din țară, la Bacalaureat iar ești prima, asta ca să nu mai menționez toate concursurile internaționale la care ai participat. Cum este să fii mereu pe primul loc?

Gabriela Banu: Îți multumesc mult! Cuvântul acesta "prima" are o însemnătate aparte, demonstrează că prin raportare la ceilalți sunt cea mai bună și așa își capătă valoarea. Ajungi să fii primul doar atunci când crezi în anumite valori constant, atunci când te pui în slujba unor idei, unor idealuri mărețe. Nu poți fi primul dorind ceva facil. La perfomanțele de la nivel național și internațional am ajuns cu mult devotament, ambiție și efort. Dacă ești mulțumit de tine, de ce ai realizat, vei găsi motive să te autodepășești. A fi prima pentru mine înseamnă mai întâi că am anumite îndatoriri și apoi drepturi, că trebuie să fiu un model. Pentru a excela este esențial să încerci să vezi nu până unde ceilalți nu pot să vadă, ci acolo unde aceștia nu știu să privească.

(w670)

DC News: Ai luat nota 10 la Bacalaureatul pentru olimpici într-o țară în care parcă elevii nu mai învață atât de mult. Ce ar trebui schimbat în sistemul de învățământ astfel încât să obținem mai multe performanțe la Bacalaureat?

Gabriela Banu: Nu putem generaliza, dar faptul că mulți elevi nu mai învață este o realitate incontestabilă. Elevii și-au pierdut motivația din diverse motive endogene sau exogene. Nu putem doar judeca, ci trebuie să și înțelegem că ceva nu este în regulă dacă s-a ajuns la această situație. Nu este obligatoriu ca toți elevii să obțină 10 la Bacalaureat, fie că este cel pentru olimpici sau cel normal, ci ca acest examen să fie promovat la un nivel superior. Sistemul de învățământ românesc este lacunar, nu se poate nega acest aspect. Dar pentru a-l face mult mai performant este nevoie să ne axăm pe îmbunătățirea sa, ci nu pe schimbarea sa. Schimbarea poate fi pozitivă sau negativă, dar îmbunătățirea implică automat progresul. Un proges care să vizeze elevii, profesorii și pe toți cei implicați în actul educațional, care reprezintă temelia unei țări, bază pe care aceasta își fondează viitorul. Să încetăm să mai găsim vinovați și să ne compătimim și să începem să oferim soluții, pentru că elevii ca mine, cei care reușim să facem perfomanță, demonstrăm că se poate. Examenul Național de Bacalaureat este o certificare a parcursului școlar, reflectând modul în care elevul se raportează la mediul educațional și la viitorul său.

DC News: Ce vrei să faci în continuare în contextul în care cei mai buni tineri pleacă din țară?

Gabriela Banu: Eu dau o șansă României. La sesiunea specială a Examenului Național de Bacalaureat m-am întâlnit cu cei mai buni elevi din țară care excelează în domeniul ales. Câțiva merg în străinătate pe partea de cercetare, dar mulți au decis să rămână în România. Noi dorim să ne continuăm studiile în țară, deoarece doar împreună putem îmbunătăți sistemul românesc în ansamblul său. Este dificil să ai o influență însemnată asupra acestuia, dacă îl privim doar din exterior, fără a-l cunoaște, înțelege, încerca. O atitudine ostilă față de mediul universitar românesc nu reprezintă o soluție pentru România. Eu aici m-am pregătit pentru a excela și voi continua să fac acest lucru.

 (w670)

Gabriela Banu, alături de profesorii Laurențiu Țepeluș și Ionel Banu

DC News: Cum ți s-au părut subiectele de la Bacalaureat? Și care a fost reacția ta când ai aflat rezultatul? Deși probabil te așteptai la un astfel de deznodământ.

Gabriela Banu: La începutul lunii mai, m-am întors de la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, care s-a desfășurat la Alba Iulia. Eram fericită pentru că perfomanțele de la această etapă mi-au permis să mă calific la Olimpiada Internațională de Lectură pentru a treia oară consecutiv. Până atunci m-am axat foarte mult pe pregătirea olimpiadei alături de domnul director, Ionel Banu, profesorul meu de limba și literatura română. Știam că voi susține Examenul de Bacalaureat la finalul lunii iunie și aveam suficient timp pentru a aprofunda materia deja învățată pentru probele de examen. Două săptămâni mai târziu, am fost anunțată că sunt pe lista celor care dau Bacalaureatul olimpicilor. Astfel, cele două luni până la examenul maturității se transformau în două săptămâni. Două săptămâni în care am studiat intens, m-am concentrat pe materiile de examen și încrezătoare am mers la Ploiești pentru a da probele specifice. În fiecare an, se organizează un singur centru de examen în țară pentru Bacalaureatul olimpicilor și anul acesta a fost desemnat județul Prahova. Subiectele au fost solicitante, dar eu am fost foarte bine pregătită, am reușit să sintetizez în mod inteligent informațiile pe care le știu și să elaborez răspunsuri în conformitate cu cerințele date. Pentru că acest lucru este esențial la examenele decisive din viața noastră: să știm să ne gestionăm eficient timpul și să soluționăm cerințele responsabil. După ce am predat și ultima lucrare scrisă, pe cea la geografie, joi, am știut că s-a terminat examenul, dar prin aflarea rezultatelor s-a finalizat cu adevărat Examenul Național de Bacalaureat. Rezultatul a fost cel mult dorit. Întotdeauna am fost obiectivă cu mine și am tratat situațiile în mod realist. Nu m-aș fi aștept la acest rezultat dacă nu știam că-l merit, iar lucrările elaborate nu erau cu adevărat de 10.

DC News: În încheiere te-aș întreba ce detești în România? Ce ai schimba în țara noastră?

Gabriela Banu: Este mult spus că detest ceva în România, pentru că înainte de toate aceasta este țara mea. Sunt conștientă că nu este perfectă, dar nicio țară nu poate spune că este așa. România este o țară frumoasă, o țară a cărei evoluție este determinată de oamenii ce stau la masa factorilor decizionali. Conștientizarea responsabilităților și asumarea acestora, acest lucru este necesar să-l avem toți în vedere astfel încât să ajungem să nu ne mai "detestăm" țara. Uneori, ne concentrăm atenția pe ceilalți, pierzând din vedere ceea ce putem realiza noi și ceea ce suntem capabili să oferim. Suntem la confluența dintre Orient și Occident, este firesc să îmbinăm formele specifice celor două areale, dar cel mai important este să le adaptăm fondului nostru individual românesc pentru a nu ajunge să spunem că avem doar ,,forme fără fond".

(w670)

Gabriela Banu, alături de profesorul Dănuț Solcan

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel