Data publicării:

Bacalaureat 2013: Subiecte și bareme la Limba română, pe De Ce News

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
romana
romana

Circa  188.000 de elevi intră, luni, 1 iulie, în focul adevăratelor  probe ale examenului de Bacalaureat:  Limba română și Matematica,  probele scris. Vineri, 5 iulie, este programată proba la alegere. Rezultatele parţiale se vor afişa pe data de 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie. De Ce News va transmite pe toată perioada  examenului de Bacalaureat subiectele, baremele de corectare, dar și informații de ultimă oră privind desfășurarea examenului.

 În premieră, anul acesta,   elevii vor primi două tipuri de subiecte la Limba română: un subiect pentru absolvenții de profil Real și tehnologic și un subiect pentru absolvenții de profil Uman și Pedagogic.

Toleranţă zero la intenția de a copia

 Oficialii de la Ministerul Educaţiei au anunţat duminică, 30 iunie, că profesorii vor avea toleranţă zero faţă de orice act de corupţie. În plus, publicul larg are la dispoziţie o pagină special pe EDU.RO pentru comunicarea în timp real a situaţiilor care ies din litera legii.

În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii nu au voie să staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puşi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen.

 După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.

 Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

 Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Regulamentul de organizare BACALAUREAT 2013 arată că în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

 Toate cazurile de corupţie sau situaţiile special pot fi semanalate pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, unde există o secţiune specială - Sesizează fapte de corupţie aici! De asemenea, faptele de corupţie şi orice suspiciune privind desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2013 pot fi semnalate şi pe www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ. Telverde pentru BACALAUREAT 2013 este 0800.801.100 şi poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 - 21.00.

Elevii vor intra în sală la 8.30

 Examenul de luni începe la ora 9.00 şi se va termina la ora 12.00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30, astfel încât să fie prezenţi când sunt date desigilate subiectele.

 La intrarea în săli, elevii vor fi controlaţi de către profesorii din comisiile de examen pentru ca aceştia să nu intre în săli cu nimic altceva asupra lor în afară de cartea de identitate şi pixul pentru examen.

 Procedura prevede că la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.

 Vezi ce subiecte au primit olimpicii în sesiunea specială de BAC 2013

 La sesiunea pentru olimpici, desfăşuraţă la sfârşitul lunii mai, olimpicii de la profilul real şi tehnologic avut la primul subiect de analizat poezia “Din cerurile-albastre” de Mihai Eminescu, de argumentat despre voluntariat şi importanţa lui, iar la cel de-al doilea subiect au avut de scris un eseu despre relaţia dintre două personaje din romanul psihologic studiat.

 Olimpicii de la profilul umanist şi pedagogic au primit la primul subiect de analizat poezia ”Amintire” de Lucian Blaga. Tot la acest subiect candidaţii au avut de argumentat în 150 -300 de cuvinte despre cât de importantă este cunoaşterea biografiei unui artist în înţelegerea operei sale. Ultimul subiect pentru profilul umanist a fost un eseu despre un personaj, la alegere, din operele lui Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau George Călinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel