Ingrediente pentru aluat:
250 g făină
60 g lapte rece
1 ou
40 g zahăr
10 g drojdie proaspătă (sau 3 g drojdie uscată)
o linguriță de sare
jumătate de linguriță de esență de vanilie
40 g unt rece
Ingrediente pentru sirop:
80 g zahăr
60 g apă
Ingrediente pentru umplutură:
200 g de cremă de cacao și alune
75 g fulgi sau picături de ciocolată
Cum se prepară
Toate ingredientele pentru aluat se amestecă (cu excepția untului). Se frământă cu mâinile sau cu mixerul cu cârlig pentru aluat. Separat untul se alifiază până se înmoaie. Când aluatul prinde formă, adăugăm și untul.
Aluatul se frământă bine până devine ferm timp de 15 – 20 minute sau intermitent, 5 minute frământat și 5 minute pauză (în minutele de pauză aluatul trebuie acoperit co o folie alimentară), potrivit retete.unica.ro. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit în frigider peste noapte.
După 8-12 ore la 4-6 grade Celsius, aluatul trebuie să își dubleze volumul. Înfăinăm masa de lucru, formăm o bilă alungită și o lăsăm să se odihnească 15 minute. După trecerea timpului de odihnă, cu ajutorul unui sucitor înfăinat, întindem aluatul până ce formează un dreptunghi gros de aproximativ 0.5 cm. Aluatul se așază cu partea mai lungă spre noi. Întindem crema de ciocolată și presărăm uniform fulgii sau picăturile de ciocolata peste.
Pregătim forma, tapetând-o cu foaie de copt. Rulăm babka pe lungime. Odată rulat, tăiem ruloul pe lungime, în jumătate. Cele două jumătăți se trec una peste alta, în forma literei X. Se răsucește întregul aluat, asemenea unui tirbușon strâns și se pune în formă. Babka se lasă la crescut, la loc ferit de curent și se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Se lasă la crescut până își dublează volumul.
Se coace la 175 de grade Celsius timp de 35 – 40 de minute. Între timp pregătim siropul. Apa și zahărul se pun într-o crăticioară la foc mediu și se lasă să dea într-un clocot. După ce cozonacul s-a copt, îl ungem cu siropul preparat. Lăsăm să se răcească în formă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008