Babka - Rețeta de cozonac evreiesc cu ciocolată. Este senzațional!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Rețeta de cozonac evreiesc cu ciocolată este senzațională. Babka este delicios și va fi mâncat pe nerăsuflate de cei dragi. Iată cum se prepară această bunătate.

Ingrediente pentru aluat:

 250 g făină
 60 g lapte rece
 1 ou
 40 g zahăr
 10 g drojdie proaspătă (sau 3 g drojdie uscată)
 o linguriță de sare
 jumătate de linguriță de esență de vanilie
 40 g unt rece

Ingrediente pentru sirop:

 80 g zahăr
 60 g apă

Ingrediente pentru umplutură:

 200 g de cremă de cacao și alune
 75 g fulgi sau picături de ciocolată

Cum se prepară 

Toate ingredientele pentru aluat se amestecă (cu excepția untului). Se frământă cu mâinile sau cu mixerul cu cârlig pentru aluat. Separat untul se alifiază până se înmoaie. Când aluatul prinde formă, adăugăm și untul.

Aluatul se frământă bine până devine ferm timp de 15 – 20 minute sau intermitent, 5 minute frământat și 5 minute pauză (în minutele de pauză aluatul trebuie acoperit co o folie alimentară), potrivit retete.unica.ro. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit în frigider peste noapte.

După 8-12 ore la 4-6 grade Celsius, aluatul trebuie să își dubleze volumul. Înfăinăm masa de lucru, formăm o bilă alungită și o lăsăm să se odihnească 15 minute. După trecerea timpului de odihnă, cu ajutorul unui sucitor înfăinat, întindem aluatul până ce formează un dreptunghi gros de aproximativ 0.5 cm. Aluatul se așază cu partea mai lungă spre noi. Întindem crema de ciocolată și presărăm uniform fulgii sau picăturile de ciocolata peste.

Pregătim forma, tapetând-o cu foaie de copt. Rulăm babka pe lungime. Odată rulat, tăiem ruloul pe lungime, în jumătate. Cele două jumătăți se trec una peste alta, în forma literei X. Se răsucește întregul aluat, asemenea unui tirbușon strâns și se pune în formă. Babka se lasă la crescut, la loc ferit de curent și se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Se lasă la crescut până își dublează volumul.

Se coace la 175 de grade Celsius timp de 35 – 40 de minute. Între timp pregătim siropul. Apa și zahărul se pun într-o crăticioară la foc mediu și se lasă să dea într-un clocot. După ce cozonacul s-a copt, îl ungem cu siropul preparat. Lăsăm să se răcească în formă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel