B-Fit In The Street se încheie cu cel mai mare spectacol de stradă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Primaria Capitalei prin ARCUB, marcheaza finalul editiei din acest an a Festivalului International de Teatru de Strada Bucuresti B-FIT in the Street! cu un program incarcat de spectacole internationale in puncte centrale din Bucuresti, in primul weekend din luna august, respectiv perioada 04- 05 august.

Festivalul International de Teatru de Strada Bucuresti B-FIT este cel mai mare eveniment de gen din tara, care in 2018 sarbatoreste zece editii si Centenarul Marii Uniri cu o ampla selectie de productii romanesti si cu un mix variat de spectacole nocturne, parade, acrobatii aeriene, instalatii interactive, ateliere pentru copii, numere de echilibristica si jonglerii cu focul aduse la Bucuresti de artistii celor 11 tari participante.

Titlul editiei aniversare, „O poveste romaneasca in Anul Centenarului" a fost inspirat de prezentarea in premiera la B-FIT in the Street! 2018 a celui mai mare spectacol de teatru de strada realizat in Romania pana in acest moment. O productie a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB, spectacolul Harap-Alb reinterpreteaza faimoasa poveste a lui Ion Creanga cu ajutorul tehnologiei, aducand astfel un omagiu culturii romanesti la 100 de ani de la Marea Unire a Romaniei.

O super productie a carei realizare a necesitat trei luni de zile si o echipa formata din sute de constructori, costumieri, tehnicieni, muzicieni, actori si acrobati, Harap-Alb imprumuta elemente din teatrul de strada si elemente de acrobatie pe care le combina cu elemente ale teatrului modern.

Personaje fantastice prind viata în forma unor marionete gigant

Cu o dramatizare semnata de Adrian Batista si Peter Kerek, spectacolul de o ora si 10 minute respecta firul narativ al basmului scris de Ion Creanga, dar ofera mai multe dimensiuni povestii originale. Personajele fantastice Pasari Lati Lungila, Ochila, Pasarila, Ochila, Spanul, Gerila si Flamanzila prind viata in forma unor marionete gigant, inalte de patru pana la sapte metri, gandite de scenografa Oana Radu. Regizorul Adrian Batista a introdus in spectacol elemente de acrobatie extrem de spectacuoase care vor reda la inaltime povestea de iubire dintre Harap-Alb si fata Imparatului Ros si scena de lupta dintre Harap-Alb si Span. Atmosfera de basm va fi subliniata de elementul audio al spectacolului compus din muzica live, din vocea povestitorului si din dialogul dintre personaje. Cu ajutorul unor actori tineri si talentati, regizorul a reusit sa creeze, din voci care pastreaza graiul autentic moldovenesc, o paleta colorata de personaje. Elementele fantastice ale povestii sunt redate cu ajutorul tehnologiei, iar efectele speciale de lumina vor puncta fiecare moment important al povestii. Muzica este compusa de Cornel Ilie si interpretata live de trupa Cobzality si de taraful Cazanoi. Efectele sonore ale spectacolului vor fi astfel realizate live din instrumente.

Rezervat pentru ultimul weekend de festival, spectacolul romanesc de mare magnitudine Harap-Alb va avea premiera sambata, 4 august, de la ora 22:20, in Piata Universitatii, si va incheia cea de-a zecea editie a Festivalului International de Teatru de Strada Bucuresti B-FIT in the Street! cu reprezentatia din 5 august, de la ora 22:20, in Piata Universitatii.

Cel de-al patrulea weekend B-FIT in the Street! este unul dintre cele mai aglomerate si dinamice weekenduri de festival cu 15 spectacole din Italia, Rusia, Romania, Portugalia, Spania si Germania.

Program de spectacole mobile, o parada, ateliere pentru copii, reprezentatii de echilibristică

Dupa o luna de spectacole in fiecare weekend din perioada 13 iulie – 5 august, editia aniversara B-FIT in the Street! a pregatit pentru weekendul 4-5 august un program de spectacole mobile, o parada, ateliere pentru copii, reprezentatii de echilibristica, numere de jonglerii cu focul, spectacole nocturne grandioase si spectacole de teatru de strada romanesti si internationale.

In ambele zile de weekend, Piateta din fata Teatrului Odeon gazduieste spectacole de foc si de jonglerie si echilibristica din Romania si Italia, iar Piata Universitatii si Centrul istoric vor fi populate de artistii unor spectacole mobile internationale. In Parcul Kretzulescu poate fi vizionat atat sambata, cat si duminica, un spectacol-instalatie din Portugalia care transforma spatiul public intr-o poezie vizuala.

Centrul istoric este locatia spectacolelor Teatrului Masca in weekendul 4-5 august, iar Parcul Cismigiu este destinatia publicului tanar B-FIT in the Street! cu un program de cate trei ateliere pentru copii pe zi, printre care un atelier de actorie si pantomima, un atelier de percutie si un atelier de handmade.

Surpriza ultimei ediții a B-FIT in the Street!

Una dintre marile surprize ale editiei din acest an B-FIT in the Street! este rezervata ultimei sambete din festival. Compus din trei elemente spectaculoase, momentul de sambata seara, 4 august, marcheaza atat aniversarea celor zece editii B-FIT in the Street!, cat si celebrarea Centenarului Marii Uniri. Dupa ce s-au bucurat de spectacolele din punctele centrale ale orasului, fanii B-FIT in the Street! sunt asteptati pe 4 august, de la ora 20:50, in Piata George Enescu, pentru singura reprezentatie a spectacolului nocturn TRANSIT.ion. Adus in Romania de compania de teatru Pan.Optikum din Germania, productia este o adaptare a piesei Soarele si moartea scrisa de libanezul Wajdi Mouawad. Cu o echipa de 30 de actori, dansatori, muzicieni, artisti si tehnicieni, productia TRANSIT.ion creeaza o parabola vizuala a societatii contemporane cu ajutorul acrobatiilor aeriene, a jocurilor de lumini, foc si artificii.

Dupa spectacolul TRANSIT.ion, din Piata George Enescu, artistii prezenti in acest weekend de festival pornesc intr-o parada festiva pe Calea Victoriei si Bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire in Piata Universitatii, unde, de la ora 22:20 are loc premiera primului spectacol romanesc de teatru de strada de mari dimensiuni, Harap-Alb. Un spectacol inovator, care combina zona traditionala cu elemente ale teatrului contemporan, Harap-Alb va fi reluat duminica, 5 august, cu o reprezentatie in Piata Universitatii, care va inchide editia aniversara din acest an a Festivalului International de Teatru de Strada Bucuresti B-FIT in the Street!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel