Data publicării:

Azi, începe Festivalul Internaţional de Teatru Idiş

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

P rima ediție a  Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST , este organizată, în perioada 20-27 noiembrie, la București, de  Teatrul Evreiesc de Stat , cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume, în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden. Timp de opt zile, trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din Statele Unite, Israel, Franța și Polonia, dar și formații și interpreți de muzică klezmer de renume mondial vor aduce în atenția publicului bucureștean cultura idiș, sub toate aspectele sale.

Alegeri prezidentiale 2024

Festivalul va găzdui și o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș (de luni până vineri, de la ora 11.00, la Teatrul Evreiesc de Stat) realizate de personalități de renume: David Esrig, cu Laborator de teatru existențial. Punctul de pornire și metode de lucru, Zalmen Mlotek, despre Yiddish Singing Actors, Schmuel Atzmon (Yiddish Culture: Past, Present and Future şi Șalom Alehem, reper al culturii idiș) și Rafael Goldwaser care împreună cu Daniel Galay din Franţa, vor vorbi despre Yiddish Language in Theater Performances, precum și lansări de carte și expoziția Barașeum – o istorie în imagini a activității Teatrului Evreiesc de Stat.Un teatru care are ca scop principal păstrarea și promovarea teatrului și culturii de limbă idiș, cultivarea și promovarea tradițiilor evreieşti, propagarea culturii prin cunoașterea limbii, literaturii și tradițiilor, susținând de peste șase decenii multiculturalismul și plurilingvismul.

„Festivalul Internațional de Teatru Idiș se adresează publicului larg (români și străini) din toate categoriile de vârstă, pentru a deschide prin mijloace de expresie specifice o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înțelegerea, acceptarea și apropierea între culturi”, mărturiseşte directorul TES, actrița Maia Morgenstern.

Festivalul debutează astăzi, de la ora 18.30, cu un concert de pian al artistului american Zalmen Mlotek, urmat de spectacolul Stele rătăcitoare, de Șalom Alehem, pus în scenă de regizorul Andrei Munteanu, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat.


 Marți, 22 noiembrie, de la ora 19.00, este programat un spectacol-eveniment: Nuntă în Fernwald, de H. Leyvik, în regia lui Motl Didner, o coproducție internațională a Teatrului Evreiesc de Stat şi Teatrului Național Idiș Folksbiene (SUA).

Miercuri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, Le Théâtre en L’Air din Franța prezintă spectacolul Unchiul Arthur, de  Dani Horowitz care semnează şi regia, urmat de concertul Yiddish Art Trio (SUA).

Festivalul continuă joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, cu spectacolul Bei Mir Bist Du Shein, al Teatrului Yiddishpiel din Israel, urmat de reprezentația The Essence: A Yiddish Theater Dim Sum al Compact Traveling Show din SUA.

Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.00, spectatorii sunt așteptați la spectacolul Shir Hashirim (Cântarea Cântărilor), în interpretarea Teatrului Zydowski, din Polonia, urmat de un concert A. G. Weinberger.

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, are loc spectacolul Reflecțiile unui poet rătăcit, de Miriam Hoffman, în regia lui Avi Hoffman, producţie a Teatrului Idiș Joseph Papp, din SUA, urmat de spectacolul muzical Stand-up Lechaim!, în interpretarea Maiei Morgenstern și a celor de la Bucharest Klezmer Band.

Prima ediție TES FEST se încheie duminică, 27 noiembrie, de la ora 19.00, cu spectacolul Astă seară: Lola Blau, de Georg Kreisler, semnat de regizorul Alexandru Dabija, producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, având-o în rolul titular pe Maia Morgenstern, urmat de o nouă reprezentație a concertului Stand-up Lechaim!


Să adăugăm şi Concertul trupei The Klezmatics din Statele Unite (luni 21 noeimbrie, la ora 19.00).

Marţi 22 noiembrie, la ora 18:00, va fi lansat volumul 140 de ani de teatru idiș în România, de Camelia Crăciun, cu participarea Maiei Morgenstern, Anei Barton şi a autoarei, iar joi, 24 noiembrie, la aceeaşi oră, De la Dibuk la Lozul cel Mare. Antologie de teatru idiș.

O întâlnire cu Yoel Rifel, sub semnul “Omagiu actorilor”, şi o reîntâlnire cu spectacolul Stand-Up Lechaim! sunt prilejuite de lansarea cărţii De-abia ieri a fost alaltăieri (sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 19.30).

În afara expoziţiei Baraşeum, publicul mai poate viziona şi expoziţia permanentă Jana Gertler în cadrul Club Tes Fest.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST (București, 20-27 noiembrie 2016) este organizată de Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Primăriei Municipiului București (PMB), Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Institutului Cultural Român (ICR), Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Uniunii Teatrale din România (UNITER). Partener: Carrefour România.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel