Data publicării:
Azi, în lume. Știrile zilei de 12 noiembrie
DC News vă aduce cele mai importante știri din lume. Iată ce ar trebui să știi!
Arabia Saudită va găzdui în 2023 conferinţa pe teme climatice MENA, anunţă ministrul saudit al energiei
Ministrul saudit al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a anunţat sâmbătă că Regatul va găzdui, în 2023, conferinţa MENA (Schimbarea Climatică în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord - MENA). "Am discutat cu Secretariatul UNFCC (Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, n.red) şi vom găzdui, în 2023, conferinţa MENA", a declarat prinţul în faţa unei comisii de lucru din cadrul Iniţiativei Verde Saudită, eveniment ce are loc în marja conferinţei climatice COP27 din Egipt. Ministrul a mai spus că Arabia Saudită lucrează la înfiinţarea unui centru regional care să promoveze reducerea emisiilor.
Zeci de soldaţi kenyeni au ajuns în R.D. Congo, ca parte a unei forţe regionale, pentru a lupta împotriva rebelilor
Zeci de soldaţi kenyeni au ajuns în estul R.D. Congo, ca parte a unei forţe regionale menită a combate ameninţările venite din partea grupărilor rebele. Guvernul de la Nairobi a anunţat că va trimite, în total, aproximativ 900 de militari. Corespondentul BBC transmite că soldaţii kenyeni au ajuns la Goma cu două curse aeriene militare. Militarii se vor implica într-un conflict tot mai complex şi mai sângeros. Există semne de întrebare cu privire la cum va reuşi o forţă militară relativ mică să învingă, având învedere că în ultimele două decenii cei aproximativ 15.000 de membri ai misiunilor ONU de menţinere a păcii nu au reuşit să pună capăt violenţelor. Din cele câteva zeci de grupări rebele, cel mai mare pericol îl reprezintă gruparea rebelă M23. Rwanda este acuzată că sprijină această grupare rebelă, formată în principal de etnici tutsi care, în ultima săptămână, a purtat lupte grele cu Armata congoleză. Preşedintele din Angola încearcă să medieze negocieri între Rwanda şi R.D. Congo, într-o încercare de a stăvili acest conflict ce ar putea să se extindă în regiune.
Mai multe site-uri ale administraţiei din Bahrain, ţinta unor atacuri informatice
Pagini oficiale ale administraţiei din Bahrain au fost ţinta atacurilor hackerilor, în contextul alegerilor parlamentare şi locale de astăzi. Paginile de internet ale Parlamentului, agenţiei oficiale de presă şi a Comisiei Electorale a Regatului au fost afectate de atacurile informatice. Partidele de opoziţie au interdicţie de participare la aceste alegeri în care sunt aleşi membrii Camerei Inferioare a Parlamentului din Bahrain.
Preşedintele Bulgariei a desfăşurat o convorbire telefonică cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene
Preşedintele bulgar, Rumen Radev, a desfăşurat o convorbire telefonică cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre implementarea Planului de Redresare şi Rezilienţă pentru Bulgaria în condiţiile crizei energiei, precum şi tranziţia echitabilă spre o economie verde. Radev şi Timmermans şi-au exprimat poziţia comună conform căreia tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic trebuie să menţină şi să stimuleze ocuparea forţei de muncă şi să crească bunăstarea cetăţenilor. Perspectivele Bulgariei de a utiliza cât mai eficient resursele naturale, tehnologice şi de personal în căutarea unor soluţii durabile în sectorul energetic şi implementarea de noi soluţii tehnologice s-au aflat, de asemenea, în centrul discuţiei dintre preşedintele bulgar şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.
Proteste violente în oraşul bolivian Santa Cruz
Forţele de ordine din Bolivia s-au confruntat cu protestatari din opoziţie, care au vandalizat clădiri în oraşul Santa Cruz din estul ţării, într-o escaladare a manifestaţiilor izbucnite în urmă cu trei săptămâni. Susţinătorii preşedintelui Luis Arce susţin că această manifestaţie este un pretext pentru ca reprezentanţii dreptei să execute o lovitură de stat. Corespondentul BBC transmite că pe străzile oraşului Santa Cruz au fost incendiate anvelope, iar manifestanţii au aruncat cu pietre. Sediul central al Sindicatului Muncitorilor Rurali a fost jefuit şi incendiat. Forţele de ordine publică au intervenit în timpul confruntărilor dintre protestatarii de opoziţie şi susţinătorii guvernului care au încercat să degajeze străzile din centrul oraşului. Protestarii cer organizarea unui nou recensământ deoarece este modalitatea prin care să se arate că populaţia localităţii a crescut, drept care merită suplimentarea numărului de locuri în Congresul Boliviei şi, implicit, o cotă majorată din fondurile guvernamentale. Mişcarea de protest se bucură de sprijinul puternicului guvernator provincial, Luis Fernando Camacho, un critic acerb al preşedintelui Arce şi al fostului lider socialist, Evo Morales.
Seism de 5,5 grade în zona de coastă a Guatemalei (EMSC)
Un seism de magnitudine 5,5 s-a produs vineri în zona de coastă a Guatemalei, a informat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Potrivit informării EMSC, seismul s-a produs la o adâncime de 115 km.
Petrecere în piaţa centrală din Herson, după retragerea forţelor ruse de acolo
Locuitorii din oraşul ucrainean Herson s-au adunat în piaţa centrală, la căderea nopţii, pentru a cânta cântece patriotice în jurul unui uriaş foc de tabără, alături de unii dintre militarii ucraineni care au intrat vineri în oraş. Guvernatorul regional a declarat că întreaga zonă situată la vest de râul Nipru a revenit sub control ucrainean fără a se trage niciun foc de armă, după retragerea tuturor forţelor ruseşti de acolo.
Reprezentanţii Rusiei şi ai ONU au ajuns la o înţelegere cu privire la exporturile ucrainene de îngrăşăminte
Oficiali ai ONU au declarat că în urma unei întâlniri cu o delegaţie rusă, la Geneva, s-a ajuns la o înţelegere cu privire la exporturile ucrainene de îngrăşăminte din porturile de la Marea Neagră, anunță Rador. Astfel, ONU a anunţat că primul transport de îngrăşăminte urmează să plece săptămâna viitoare spre Malawi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News