Data publicării:

Azi în istorie. Fiul cel mare al lui Saddam Hussein, rănit într-o tentativă de asasinat

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Fiecare zi din calendarul istoriei aduce cu sine evenimente care au marcat lumea în diverse moduri.

În data de 12 decembrie, de-a lungul anilor, s-au întâmplat evenimente semnificative care au influențat cursul istoriei. Iată o privire asupra celor mai importante evenimente care au avut loc în această zi:

1913 - Recuperarea celebrei opere de artă "Mona Lisa" a lui Leonardo Da Vinci în Florența, la doi ani după ce a fost furată din muzeul Louvre din Paris.

1939 - Decesul lui Douglas Fairbanks senior, celebru actor de film mut și co-fondator al studioului United Artists împreună cu Mary Pickford, D.W. Griffith și Charlie Chaplin.

1963 - Kenya devine un stat independent în cadrul Commonwealth-ului, cu Jomo Kenyatta în funcția de prim-ministru; în 1964, devine republică, iar Kenyatta este ales președinte.

1993 - Eduardo Frei câștigă alegerile prezidențiale din Chile, primele după încheierea regimului militar în 1990.1996 - Fiul cel mare al președintelui Saddam Hussein, Uday, este rănit într-o tentativă de asasinat la Bagdad.

2000 - Etiopia și Eritreea semnează un acord de pace în Alger, punând capăt unui război de graniță care a durat doi ani și a costat zeci de mii de vieți omenești.

2003 - Prim-ministrul canadian Jean Chrétien se retrage din viața politică după 40 de ani ca parlamentar, dintre care 10 ani în funcția de prim-ministru.

2003 - Fostul președinte al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, care a dominat politica azeră timp de peste 30 de ani, moare la vârsta de 80 de ani.

2004 - Mahmud Abbas, în timpul primei vizite a unui oficial palestinian de rang înalt în Kuwait de la invazia Irakului din 1990, cere scuze pentru necondamnarea atacului de către Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

2006 - Actorul câștigător al premiului Emmy, Peter Boyle, cunoscut pentru rolul monstrului dansator din filmul "Tânărul Frankenstein" și pentru personajul tăios, Frank Barone, din serialul TV "Everybody Loves Raymond", moare.

2007 - Tribunalul penal pentru crime de război al ONU îl condamnă pe fostul general sârb-bosniac Dragomir Milosevic la 33 de ani de închisoare pentru ordinarea bombardamentului mortal asupra Sarajevoului în timpul războiului din Bosnia. Peste 10.000 de oameni au fost uciși în partea musulmană a Sarajevoului în timpul conflictului.

Aceste evenimente au avut un impact semnificativ asupra istoriei globale și au modelat lumea în care trăim în prezent, marcând momente de cotitură în evoluția societății și politicilor internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel