Data actualizării:
Data publicării:

Avortul, permis până la 24 de săptămâni de sarcină. Țara care a luat această decizie

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp

A fost aprobată o relaxare a regulilor privind întreruperea voluntară a sarcinii, autorizând avorturile până la 24 de săptămâni de sarcină, relatează AFP.

Guvernul indian a autorizat avorturile până la 24 de săptămâni de sarcină, relatează AFP, potrivit Agerpres. Legea actuală indiană nu permite avorturi când sarcina este mai mare de 20 de săptămâni, cu excepţia cazului în care viaţa mamei se află în pericol.

Cabinetul premierului indian Narendra Modi a validat această măsură considerată drept o 'reformă progresistă' de către guvern, care va fi transpusă în lege în urma votului Parlamentului.

Sarcină de cinci luni, nesesizată de femeie

'Acest lucru este important deoarece există cazuri în care fata în cauză nu îşi dă seama că este însărcinată în primele cinci luni şi trebuie să meargă în justiţie', a declarat ministrul informaţiilor, Prakash Javadekar, în timpul unei conferinţe de presă.

'Se va reduce astfel mortalitatea maternă', a adăugat el.

În ultimii ani, tinere victime ale violului şi traficului de persoane au întreprins acţiuni în justiţie pentru a obţine dreptul la avort după ce au descoperit că sunt însărcinate abia după 20 de săptămâni. În 2017, o fetiţă de 10 ani victimă a unui viol a dat naştere unui bebeluş de sex feminin după ce Curtea Supremă i-a respins cererea de a avorta după termenul legal de 20 de săptămâni de sarcină.

Medicii, de acord cu decizia Guvernului indian

Medicii au salutat decizia guvernului naţionalist hindus. 'Numeroase anomalii ale fătului, inclusiv insuficienţa cardiacă, nu sunt detectate în mod clar decât după 20 de săptămâni', a declarat medicul ginecolog Madhu Goel.

'Acum femeile vor avea posibilitatea de a face întrerupere de sarcină dacă există o şansă ca bebeluşul să nu supravieţuiască', a mai spus ea.

Circa 6,4 milioane de avorturi au loc în fiecare an în India, dintre care mai mult de jumătate în condiţii considerate periculoase, potrivit unui studiu din 2017 al Ipas Development Foundation.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel