Data publicării:
Avocații Gaito și Antinucci susțin că Arsene nu poate fi extrădat: suferă de patologii grave, inclusiv neuro-psihiatrice. Reacția Alinei Gorghiu, după ce a fost invocat riscul de sinucidere
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a comentat ultimele informații din dosarul lui Ionel Arsene.
Ionel Arsene a fost acuzat de trafic de influență în două proceduri distincte legate de două fapte comise în 2013 și 2015. El ceruse mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri. În 10 martie, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe Ionel Arsene la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenta în primul caz și la alți 5 ani în al doilea, toate combinate, apoi, într-o pedeapsă definitivă de 6 ani si 8 luni de închisoare. În urma condamnării, a fost emis un mandat european de arestare pentru bărbatul de 51 de ani, precum și confiscarea sumelor de 80 de mii de euro și 150 de mii de lei.
Arsene se află în prezent în Italia, unde locuiește de peste cinci ani, împreună cu soția și fiul său, și așteaptă executarea sentinței definitive a Curții de Apel din Bari (Italia) care i-a confirmat predarea în România, unde va trebui să execute pedeapsa care i-a fost aplicată. Apărătorii săi sunt avocatul profesor Alfredo Gaito și avocatul Mario Antinucci.
Avocații susțin că Arsene nu poate fi extrădat
Avocații Gaito și Antinucci susțin că Arsene, rezident în Italia de peste cinci ani, nu poate fi extrădat: „Încălcarea gravă a legislației interne și europene în contrast cu regulile Procesului Echitabil European sub aspectul încălcării art. 2, 3, 6 și 8 CEDO, integrează detaliile nulității sentinței atacate în temeiul art. 18 bis, co. 2, bis, Legea 22 aprilie 2005, nr. 69, în partea în care nu a constatat reședința legitimă și efectivă a recurentei, în mod continuu, timp de cel puțin cinci ani în Italia, în aplicarea recentelor modificări legislative introduse în Italia prin Legea 10 august 2023, nr. 10, precum și jurisprudența internă recentă a Curții Constituționale și a Curții de Casație.”
Arsene suferă de depresie majoră și prezintă un risc crescut de suicid
Arsene suferă de patologii grave, inclusiv neuro-psihiatrice, iar acest lucru a fost constatat și documentat de consultanții apărării, dr. Nicolò Falchi Delitala, medic neuro-psihiatru la Spitalul S. Giovanni din Roma, dr. Roberta Russo, psiholog criminalist din Roma, specialist în observare științifică și tratament în circuitele penitenciare, dr. Gian Francesco Mureddu, medic specialist cardiolog la Spitalul S. Giovanni din Roma.
„Totuși este ignorat de Curtea de Apel Bari care nu a dispus o expertiză, deși sunt îndeplinite cerințele legale. Curtea de Apel Bari a dedus sumar depunerea de rapoarte psihiatrice de către dr. Nicolò Falchi Delitala la pagina 3, alin. 1.9 din teza: În așteptarea procesului de sesizare, în interesul destinatarului, apărătorul a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentație sanitară anexată, eliberate de o structură publică (ASLRM 2) în care a pus în evidență persoana lui Ionel Arsene. Datorită procesului suferit în România și considerat în mod sumar nedrept de acesta, afecțiune clinica care integrează cele cinci criterii de diagnostic necesare pentru diagnosticarea tulburării depresive majore severe cu caracteristici melancolice conform DSM5 - TR 2022 și prezintă risc crescut de sinucidere în caz de acceptare a cererii de predare”, transmit avocații, conform corrieredellacalabria.
Declarațiile ministrului de Justiție, Alina Gorghiu
„O să vă dau câteva informații care sigur o să lămurească opinia publică pe această situație. În primul rând, așa cum spuneați dvs. Curtea de Casație din Italia a decis definitiv predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Înseamnă că, potrivit legislație din Italia, nu mai există nicio altă cale de atac în justiția italiană care să poată să fie formulată de dl. Ionel Arsene și de echipa domniei sale de avocați. Ceea ce vedeți dvs. este un articol de presă pe care avocații l-au comunicat media din Italia. În al doilea rând, fostul președinte al consiliului județean, care a fost condamnat definitiv în România la 6 ani și opt luni pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, și-a făcut apărarea în instanța italiană, în instanța supremă italiană, așa cum a considerat.
Adică fiecare avocat, fiecare echipă de avocați are strategia pe care o stabilește împreună cu clientul pentru a încerca să-și scape clientul. Avocații pot invoca absolut orice, am văzut în presă, de la labilitate psihică la alte boli neuronale. Ceea ce spun avocații însă s-a menționat și la dosarul cauzei, au depus în apărarea lor toate înscrisurile posibile care să ateste starea de sănătate a clientului lor. Deci completul de la Înalta Curte a evaluat și a analizat toate documentele, motiv pentru care s-a luat decizia, iar decizia definitivă este aceasta pe care o cunoașteți, comunicată de statul italian, și anume decizia de predare a lui Ionel Arsene autorităților din România.
Sigur, pare a fi un tertip pe care apărarea îl folosește pentru a ajuta cumva clientul, Ionel Arsene, numai că eu, ca ministru a Justiției, nu am dreptul să comentez hotărârile judecătorești, indiferent cine le pronunță, că le pronunță instanțele din România, că le pronunță alte stat.
Ce vă pot spune este că există o hotărâre definitivă de predare, că autoritățile române așteaptă să o pună în executare, urmează să se comunice cu autoritățile italiene și cu poliția din România, să vedem când”, a declarat ministrul Justiției, în direct la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News