Data publicării:

"Avionul pilotat de Adrian Iovan era condamnat la prăbușire"

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Adrian Iovan
Adrian Iovan

În urma accidentului aviatic care s-a produs în Munții Apuseni au rămas multe semne de întrebare. Urmează să se stabileacă cu exactitate cine se face vinovat de tragedia care a îngrozit o întreagă Românie.

În emisiunea de sâmbătă a lui Ioan Korpoș de la România TV, s-a discutat despre eventualele greșeli pe care Adrian Iovan le-ar fi făcut legat de accidentul aviatic în care două persoane au murit. Potrivit jurnalistului Ion Spânu și colonelului în aviație Constantin Zamfirescu, pilotul a făcut o mare eroare pentru că s-a bazat doar pe experiența sa de zbor.

"Mulți oameni s-au întrebat <<de ce nu s-a catapultat>>? Acest avion BN 2 nu este prevăzut cu scaun de catapultare. Trebuie spus că nici parașută nu există la aparatul de zbor în cauză. Cunoscând condițiilor meteo, Adrian Iovan ar fi trebuit să renunțe la zbor. Din orgoliu, din experiența sa vasta, a spus că este mai bine să facă zborul umanitar. Ținând cont de informațiile care i-au fost date legat de vizibilitate, viteza vântului și temperatura aerului, Adrian Iovan ar fi trebuit să facă viraj spre Sibiu și să aterizeze pentru a vedea care sunt problemele cu avionul", a zis colonelul Constantin Zamfirescu la Romania TV.

VEZI ȘI: ”Stenograme”, lansate în ziua CSAT: Iovan anunțase givraj cu 44 de minute înainte de prăbușire. Trei scenarii pentru reacția lui Băsescu

"Mulți s-au grăbit să-l declare erou pe Adrian Iovan. Un asemenea zbor peste munți implică foarte multe riscuri. Adrian Iovan și-a asumat câteva din ele, dar nu doar dumnealui a făcut acest lucru. Avionul ar fi trebuit să fie echipat cu truse de prim ajutor. Părerea mea este că s-au ignorat complet condițiile necesare pentru efectuarea unui asemenea zbor. Vinovații trebuie să răspundă. Nu înțeleg de ce a plecat avionul, din moment ce era condamnat la prăbușire. Aparatul de zbor era condamnat să cadă din mai multe motive. Cum am spus... nu era echipat cu tot ceea ce presupune, nici trusă medicală, nici echipament de urgență...", a spus Ion Spânu la Romania TV.

Adrian Iovan a mizat pe experiență

Jurnalistul a mai zis că Adrian Iovan a făcut o eroare majoră pentru că s-a bazat doar pe experiența sa: "Este o greșeală de neiertat. Nimeni nu ar trebui să mai zboare după ce iese la pensie, indiferent de experiența pe care o are. Pentru bani, putea să facă alte lucruri - să dea meditații, orice altceva. Nu trebuia să pună în pericol viețile oamenilor. Trebuie verificat dacă avionul era echipat cu tot ce ar fi trebuit să fie. Aura Ion poate nu ar fi murit înghețată dacă existau acolo niște veste speciale. În plus, trebuie spus că vinovatul principal pentru faptul că nu a declanșat operațiunile de căutare este Ramona Mănescu. Era obligată prin lege să facă acest lucru."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel