Avion misterios de pasageri pe ruta Sankt Petersburg - Washington. Mai mulți diplomați ruși sunt expulzați (VIDEO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Avion foto Pexels
Avion foto Pexels
Apar primele informații despre avionul misterios care a fost depistat zburând de la Sankt Petersburg la Washington, deși spațiul aerian este închis avioanelor din Rusia. Potrivit publicației Politico care citează oficiali ai Departamentului de Stat din SUA, aeronava ar fi fost trimisă să preia diplomații expulzați de Washington. Informația este însă în continuare privită cu un anumit scepticism, în calcul putând fi luate și alte scenarii, de exemplu o echipă de negociere cu SUA. 

UPDATE. Un avion rusesc a aterizat sâmbătă în Statele Unite pentru a recupera mai mult de zece diplomaţi expulzaţi din misiunea Rusiei la ONU şi acuzaţi de Washington de "spionaj", potrivit autorităţilor, notează AFP, citat de Agerpres. 

Statele Unite şi-au închis spaţiul aerian tuturor avioanelor ruseşti după ce Moscova a invadat Ucraina săptămâna trecută. Un Iliuşin IL-96 a aterizat, totuşi, sâmbătă pe aeroportul internaţional din Washington, potrivit site-ului Flight aware, care urmăreşte toate mişcările aeriene.

"Guvernul SUA a dat undă verde acestui avion închiriat de guvernul rus pentru a facilita plecarea diplomaţilor din misiunea rusă" la Naţiunile Unite, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Această "excepţie" urmăreşte să asigure plecarea lor şi a familiilor lor "la data impusă", a adăugat ea.

12 agenți au fost trimiși acasă

Statele Unite au anunţat luni expulzarea a "12 agenţi ai serviciilor de informaţii din misiunea rusă care au abuzat" de statutul lor diplomatic în Statele Unite "prin angajarea în activităţi de spionaj".

A doua zi, pe aceeaşi bază, SUA au dispus plecarea înainte de 7 martie a unui cetăţean rus care lucra la secretariatul ONU.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a denunţat "un demers ostil" împotriva ţării sale.

Misiunea Rusiei la ONU are aproximativ 100 de persoane, potrivit unei surse diplomatice ruse. 

Știrea inițială

Un avion misterios rus care a fost depistat traversând Oceanul Atlantic în această dimineață și care a captivat inițial internauții și apoi întreaga opinie publică, se îndreaptă către Statele Unite pentru a ridica 13 diplomați ruși expulzați, potrivit unor informații ale Politico, obținute de la Departamentul de Stat al SUA. 

Avionul, un Ilyushin Il-96, a a plecat din Sankt Petersburg și se află acum în drum spre aeroportul Dulles din afara Washingtonului, unde este programat să aterizeze chiar înainte de ora 14:00, ora locală. 

Același avion pare să fi fost folosit pentru a transporta oficiali ruși de la Moscova la Belarus pentru primele două runde de negocieri de pace cu Ucraina.

Președintele Joe Biden a anunțat marți  că spațiul aerian american a fost închis pentru avioanele rusești, dar guvernul SUA face o excepție pentru ca rușii expulzați să poată pleca acasă.

Oficialii administrației Biden au subliniat comentariile Ministerului rus de Externe în care purtătorul de cuvânt a spus că a fost trimis un avion pentru a-i ridica pe „diplomați”.

"Guvernul SUA a aprobat un zbor închiriat de guvernul rus pentru a facilita plecarea personalului misiunii ruse a ONU care a fost expulzat”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-o declarație pentru Politico.

„Această excepție a fost făcută în conformitate cu reglementările federale pentru a se asigura că personalul misiunii ruse și familiile lor părăsesc teritoriul american  până la data pe care am solicitat-o”.

Anunțul expulzării, făcut pe 28 februarie

Treisprezece membri ai misiunii diplomatice ruse de pe lângă ONU au primit ordin să părăsească SUA înainte de sfârşitul lunii martie, a anunţat luni ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, într-o conferinţă de presă, potrivit France Presse.

În timp ce sesiunea extraordinară de urgenţă a Adunării Generale a Naţiunilor Unite consacrate invaziei ruse din Ucraina abia începuse, ambasadorul rus a cerut asistenţei un minut pentru a răspunde la un mesaj telefonic. El a indicat ulterior că tocmai a aflat despre această expulzare notificată de SUA, fără ca AFP să aibă posibilitatea de a verifica spontaneitatea acestui anunţ, care a fost preluat şi de Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel