
Mai multe avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare au fost detectate în apropierea Finlandei, scrie Jerusalem Post. Avioanele sunt capabile să transporte atât rachete de croazieră, cât și arme nucleare strategice, și au fost active în războiul din Ucraina, când Moscova a invadat țara vecină, în februarie.
Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat o "prezență neregulată" a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95, desfășurate la baza aeriană Olenya, lângă Finlanda.
Conform imaginilor din satelit, surprinse de companie, patru TU-160 au fost detectate pe 21 august și trei TU-95 pe 25 septembrie. Nu existau bombardiere strategice la baza aeriana pe 12 august.
Israeli intelligence firm @ImageSatIntl has detected an “irregular presence” of Russian TU-160 & TU-95 strategic bombers deployed to Olenya Airbase. The base, on the Kola Peninsula, houses a significant number of military hardware, including tactical & strategic nuclear weapons pic.twitter.com/g5Hi7pqgbw
— Anna Ahronheim (@AAhronheim) September 30, 2022
De unde au ajus avioanele acolo
"Imaginile indică faptul că baza aeriană Engels este posibilul punct de plecare al bombardierelor strategice detectate în baza aeriană Olenya", se arată în raportul firmei israeliene.
Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice ale Rusiei staționate în apropierea Ucrainei și este baza de origine a Regimentului 121 de Aviație pentru Bombardierele Grele (121 TBAP) care transportă TU-160 și TU-95. Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul onorific prestigios pentru unitățile militare ruse pentru "eroismul demonstrat de personalul regimentului în operațiunile de luptă".
Deși nu este clar de ce avioanele au fost mutate la baza aeriană, se întâmplă în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, inclusiv după ce a anunțat o mobilizare parțială în țară, spunând că nu blufează.
Detalii despre baza aeriană Olenya
Baza aeriană Olenya este situată în Peninsula Kola, lângă Murmansk. Acesta găzduiește Flota de Nord a Rusiei și un număr semnificativ de arme și echipamente militare, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.
Conform datelor din 2020 publicate în cadrul Tratatului de reducere a armelor New START dintre Moscova și Washington, Rusia a declarat 1.447 de focoase strategice desfășurate, dar și capacitatea de a desfășura "peste 1.550 de focoase pe ICBM și SLBM modernizate, precum și pe bombardiere grele".
Baza aeriană este, de asemenea, o bază aeriană majoră a Rusiei, cu o capacitate de atac enormă, care ar trimite un semnal către Statele Unite și NATO. Baza în afara razei de acoperire a armamentului ucrainean care a lovit bazele aeriene rusești cu armament livrat de Washington și alte națiuni europene.
Posibilitatea ca Rusia să folosească arme tactice nucleare
Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare al Ucrainei, Vadym Skibitsky, a declarat marți într-un interviu pentru The Guardian că Kievul evaluează "foarte mare" amenințarea ca Moscova să folosească arme tactice împotriva țării.
Potrivit lui Skibitsky, loviturile tactice ar viza probabil locații de-a lungul liniei frontului, unde există un număr mare de oameni, echipamente, precum și centre de comandă și infrastructură critică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- În vreme ce Austria ne ține la distanță de Schengen, Franța și Germania ne vor membri UE de clasa a doua. Raportul aflat la Bruxelles
- Doi ani posibili pentru marele cutremur care ar lovi România, conform lui Mărmureanu
- Narcisa Suciu, mărturisiri despre relația cu tatăl fiicei sale, care era însurat cu altă femeie, când a rămas însărcinată: "Nu am avut remușcări". Ies împreună în oraș toți trei
- Mircea Badea, despre Pescobar: Arată, vorbește și emană ceea ce ar trebuie să emane un om de afaceri adevărat în România
- Av. Adrian Cuculis, după cazul Donca: Cunosc cel puțin zece vedete autohtone serioase care au fost păcălite cu criptomonede
- BANCUL ZILEI: Bulă, compunere despre dragostea de țară
- Guvernul pune prag de 2.000 de lei pentru plățile cash. Mircea Badea a răbufnit: Operațiuni absolut mizerabile
- Patronul firmei de transport care a ucis cinci oameni pe A1, de neatins
- Ce spunea Orianda Donca, soția lui Călin Donca: Am muncit foarte mult, într-o perioadă în care majoritatea se distrează
- Hartă cutremure București / România. Prof. univ. dr. ing. Văcăreanu: Când doamna respectivă a văzut blocul colorat cu roșu a început să plângă