Avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare, surprinse prin satelit în apropierea Finlandei - Foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare, surprinse prin satelit în apropierea Finlandei / Foto: Captură video Youtube Military Tv
Avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare, surprinse prin satelit în apropierea Finlandei / Foto: Captură video Youtube Military Tv
Mai multe avioane rusești capabile să transporte bombe nucleare, surprinse prin satelit, în Finlanda.

Mai multe avioane rusești folosite pentru transportul bombelor nucleare au fost detectate în apropierea Finlandei, scrie Jerusalem Post. Avioanele sunt capabile să transporte atât rachete de croazieră, cât și arme nucleare strategice, și au fost active în războiul din Ucraina, când Moscova a invadat țara vecină, în februarie.

Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat o "prezență neregulată" a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95, desfășurate la baza aeriană Olenya, lângă Finlanda.

Conform imaginilor din satelit, surprinse de companie, patru TU-160 au fost detectate pe 21 august și trei TU-95 pe 25 septembrie. Nu existau bombardiere strategice la baza aeriana pe 12 august.

De unde au ajus avioanele acolo



"Imaginile indică faptul că baza aeriană Engels este posibilul punct de plecare al bombardierelor strategice detectate în baza aeriană Olenya", se arată în raportul firmei israeliene.

Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice ale Rusiei staționate în apropierea Ucrainei și este baza de origine a Regimentului 121 de Aviație pentru Bombardierele Grele (121 TBAP) care transportă TU-160 și TU-95. Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul onorific prestigios pentru unitățile militare ruse pentru "eroismul demonstrat de personalul regimentului în operațiunile de luptă".

Deși nu este clar de ce avioanele au fost mutate la baza aeriană, se întâmplă în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, inclusiv după ce a anunțat o mobilizare parțială în țară, spunând că nu blufează.

Detalii despre baza aeriană Olenya



Baza aeriană Olenya este situată în Peninsula Kola, lângă Murmansk. Acesta găzduiește Flota de Nord a Rusiei și un număr semnificativ de arme și echipamente militare, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.

Conform datelor din 2020 publicate în cadrul Tratatului de reducere a armelor New START dintre Moscova și Washington, Rusia a declarat 1.447 de focoase strategice desfășurate, dar și capacitatea de a desfășura "peste 1.550 de focoase pe ICBM și SLBM modernizate, precum și pe bombardiere grele".

Baza aeriană este, de asemenea, o bază aeriană majoră a Rusiei, cu o capacitate de atac enormă, care ar trimite un semnal către Statele Unite și NATO. Baza în afara razei de acoperire a armamentului ucrainean care a lovit bazele aeriene rusești cu armament livrat de Washington și alte națiuni europene.

Posibilitatea ca Rusia să folosească arme tactice nucleare

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare al Ucrainei, Vadym Skibitsky, a declarat marți într-un interviu pentru The Guardian că Kievul evaluează "foarte mare" amenințarea ca Moscova să folosească arme tactice împotriva țării.

Potrivit lui Skibitsky, loviturile tactice ar viza probabil locații de-a lungul liniei frontului, unde există un număr mare de oameni, echipamente, precum și centre de comandă și infrastructură critică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel