Avioane de luptă rusești deasupra Danemarcei și a Suediei. Ambasadorii Rusiei au fost chemați pentru explicații
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 02 mai 2022, 09:52
WhatsApp
Danemarca și Suedia îi convoacă pe ambasadorii Rusiei după ce un avion spion rus a încălcat spațiul aerian al ambelor țări, au anunțat guvernele celor două țări.

Oficialii au declarat că avionul a intrat în spațiul aerian danez în seara zilei de 29 aprilie, la est de insula daneză Bornholm, din Marea Baltică, înainte de a zbura în spațiul aerian suedez.

„Ambasadorul rus este chemat mâine la ministerul de Externe”, a declarat ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, pe Twitter referindu-se la „o nouă încălcare a spațiului aerian danez de către Rusia”.

„Acest lucru este complet inacceptabil și deosebit de îngrijorător în situația actuală”, a adăugat el.

Ministerul suedez de Externe a mai spus că ambasadorul rus va fi convocat la Stockholm.

G Ad:

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat pentru postul public suedez că încălcarea este „inacceptabilă” și „neprofesională”.

Într-un incident similar, la începutul lunii martie, patru avioane de război rusești au încălcat spațiul aerian suedez deasupra Mării Baltice.

De la invazia rusă a Ucrainei, în urmă cu mai bine de două luni, a existat o dezbatere intensă în Suedia, precum și în Finlanda vecină, cu privire la aderarea la NATO.

Rusia a avertizat cele două state cele mai nordice ale UE împotriva unei astfel de mișcări. Danemarca este deja membră a alianței militare occidentale.

Chestionat de ziarul Dagens Nyheter, ministrul suedez al Apărării a spus că nu există nicio dovadă potrivit căreia încălcarea ar fi legată de discuțiile actuale privind aderarea la NATO a Stockholmului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro