Avertizări ANM. Cod galben de ceaţă densă în şase judeţe, vânt putermic în alte trei judeţe
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
ANM a emis, marţi, atenţionări nowcasting Cod galben.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă în şase judeţe din zona Moldovei şi de vânt puternic în alte trei judeţe din Muntenia şi Transilvania.

Astfel, până miercuri, la ora 2:00, în zona joasă din judeţele Bacău, Suceava, Neamţ şi Vrancea, dar şi în judeţele Botoşani şi Iaşi se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, asociată cu burniţă. Fenomenul va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului. Până la ora 23:00, în zona de munte, la peste 1.800 de metri, a judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 90-100 km/h, spulberând zăpada.

De asemenea, până la aceeaşi oră, în judeţul Sibiu, în localităţile: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Turnu Roşu, Boiţa, vor fi intensificări locale ale vântului, care vor atinge şi depăşi la rafală 55-65 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. 

Vremea în minivacanța de 1 Decembrie. Elena Mateescu, prognoză nouă

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie.

„Va mai fi cald, o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și în următoarea perioadă. (...) În debutul lunii decembrie, așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales în săptămâna 28 noiembrie - 5 decembrie, adică și perioada cu minivacanța de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit

Avem informații până în jurul datei de 19 decembrie, cu siguranță pe măsură ce ne apropiem, cel puțin în jurul datei de 15 decembrie, vom putea să estimăm ce se întâmplă în preajma sărbătorilor și a trecerii dintre ani. La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații”, a spus Elena Mateescu într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

Citește și...

Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel