Avertizare meteo. IGSU, intervenţie de urgenţă în 26 de judeţe
În contextul fenomenelor de vreme rea prognozate pentru această perioadă, în intervalul 06.05.2019, ora 14.00 - 07.05.2019, ora 07.00, peste 3.900 de pompieri militari din 26 judeţe au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate.
Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în 8 judeţe (AG, BC, CL, MS, NT, PH, SV şi VS), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 2 subsoluri şi 137 de gospodării ale cetăţenilor, fiind afectate 17 locuinţe. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetăţenilor. De asemenea, din cauza manifestării fenomenelor meteorologice nefavorabile, 3 drumuri naţionale (DN 2F, DN 11A şi DN 15D) 3 drumuri judeţene (DJ 102, DJ 153C şi DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localităţi din judeţul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situaţiei, echipe de intervenţie ale furnizorului de curent se află în teren. La acest moment, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în judeţele Argeş, Neamţ şi Vaslui pentru degajarea apei şi aluviunilor de pe carosabil (DN 15D, DJ 159A şi DC 26) şi pentru evacuarea apei din 20 case şi 24 curţi.
Vaslui, situaţie deosebită
O situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Vaslui, unde, din cauza depăşirii cotelor de inundaţii pe râurile Bârlad şi Gârboveta, pentru protecţia populaţiei din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Având în vedere că atenţionările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precipitaţii predominant sub formă de ninsoare la munte, precum şi scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie sunt în vigoare până în seara acestei zile, evoluţia situaţiei este atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al IGSU şi, în funcţie de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea şi limitarea potenţialelor efecte.
Recomandări:
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News