Avertismentul ONU: Vor fi înregistrate cele mai mari temperaturi, de la începerea măsurătorilor
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Avertismentul ONU. Vor fi înregistrate cele mai mari temperaturi, de la începerea măsurătorilor. Sursa foto: freepik.com
Avertismentul ONU. Vor fi înregistrate cele mai mari temperaturi, de la începerea măsurătorilor. Sursa foto: freepik.com
Experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite au avertizat că, următorii cinci ani, vor fi cei mai fierbinţi de când au început măsurătorile temperaturilor globale.

Organizaţia Meteorologică Mondială avertizează că, în prezent, există o probabilitate mai mare ca obiectivul cheie, de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, să fie depăşit, în următorul interval.

Oamenii de ştiinţă spun că clima se va schimba permanent, dacă vor fi înregistraţi aproximativ 20 de ani de temperaturi mai mari cu 1,5 grade Celsius decât ţinta stabilită. Ei spun că, în următorii cinci ani, vor fi unul sau doi ani cu astfel de temperaturi, însă mai departe nu se ştie ce se va întâmpla.

 

Vezi și: NASA lansează doi sateliţi miniaturali pentru a supraveghea uraganele. Scurtează de şase ori timpul de supraveghere

 

NASA a lansat doi sateliţi pe orbită pentru a supraveghea evoluţia uraganelor.  Doi sateliţi miniaturali ai NASA folosiţi pentru a observa evoluţia uraganelor din oră în oră au decolat luni din Noua Zeelandă, la bordul unei rachete a companiei americane Rocket Lab, notează AFP.

Racheta Electron, care aparţine categoriei micro-lansatoarelor şi are doar 18 metri înălţime, a decolat la ora locală 13.00 (01.00 GMT) din Mahia, în nordul Noii Zeelande, potrivit Rocket Lab.

Cei doi sateliţi, de tip CubeSat, cântăresc doar aproximativ cinci kilograme şi vor evolua la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri. O nouă rachetă urmează să fie lansată peste vreo două săptămâni, din nou de către Rocket Lab, transportând alţi doi sateliţi pentru a completa această constelaţie de mici dimensiuni.

Acesta va avea apoi capacitatea de a reveni la fiecare oră deasupra uraganelor (sau taifunurilor din Pacific), faţă de o frecvenţă de şase ore în prezent. Misiunea a fost numită TROPICS, scrie Agerpres.

Informaţiile vor putea ajuta la îmbunătăţirea prognozelor meteo. Aceşti sateliţi vor permite oamenilor de ştiinţă să nu mai "vadă doar ce se întâmplă la un moment dat (...), ci să vadă cu adevărat cum se schimbă lucrurile din oră în oră", a explicat în cursul unei conferinţe de presă Will McCarty, cercetător la NASA.

"Vom avea întotdeauna nevoie de sateliţi mari", a adăugat el. "Dar ceea ce putem obţine din această misiune sunt informaţii suplimentare celor de la sateliţii emblematici pe care îi avem deja", potrivit omului de ştiinţă.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel