Data actualizării:
Data publicării:

Avertismentul îngrijorător al experților: Pământul își pierde "semnele vitale". "Viitorul umanității atârnă în de un fir de ață"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Experții climatici avertizează că Pământul își pierde "semnele vitale". 

Experții climatici lansează un avertisment îngrijorător și spun că multe dintre „semnele vitale” ale Pământului au atins extreme record, indicând faptul că „viitorul umanității atârnă în de un fir de ață”, scrie The Guardian.

Se întâmplă în contextul în care în ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni de știință analizează posibilitatea colapsului societății. Respectivul raport,  care a evaluat 35 de semne vitale în 2023 și a constatat că 25 au fost înregistrate la un nivel mai scăzut decât oricând, inclusiv nivelurile de dioxid de carbon și populația umană. Acest lucru indică o „nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”, se arată în raportul experților climatici.

Potrivit raportului, temperatura suprafeței Pământului și oceanelor a atins un maxim istoric, acest fenomen fiind cauzat de arderea record de combustibili fosili. Populația umană crește cu o rată de aproximativ 200.000 de oameni pe zi, iar numărul de bovine și ovine cu 170.000 pe zi, toate adăugându-se la emisiile record de gaze cu efect de seră, mai susțin experții.

Impactul încălzirii globale

Oamenii de știință avertizează că și creșterea emisiilor de la topirea permafrostului, ar putea avea un impact major precum ar fi prăbușirea calotei glaciare masive din Groenlanda.

În plus, aceștia atrag atenția că încălzirea globală provoacă fenomene meteorologice extreme din ce în ce mai mortale în întreaga lume, menționând inclusiv uraganele din SUA și valurile de căldură de 50°C în India, cu miliarde de oameni expuși acum la căldură extremă.

Oamenii de știință susțin că scopul lor este „de a oferi perspective clare, bazate pe dovezi, care să inspire răspunsuri informate și îndrăznețe de la cetățeni, cercetători și lideri mondiali – vrem doar să acționăm cu sinceritate și să spunem așa cum este”.

Ei spun că este imperativă o acțiune decisivă și rapidă, inclusiv reducerea arderii combustibililor fosili și a emisiilor de metan, reducerea consumului excesiv și a risipei de către cei bogați și încurajarea trecerii la alimente pe bază de plante.

Oamenii de știință vorbesc despre un posibil "colaps al societății"

„Ne aflăm deja în mijlocul schimbărilor climatice abrupte, care pune în pericol viața pe Pământ ca nimic altceva pe care oamenii l-au văzut vreodată”, a spus profesorul William Ripple, de la Universitatea de Stat din Oregon (OSU), care a coordonat grupul care a întocmit acest raport.

„Depășirea ecologică – luarea a mai mult decât poate oferi Pământul în siguranță – a împins planeta în condiții climatice mai amenințătoare decât orice mărturisire care a existat vreodată, chiar și de la rudele noastre preistorice. Schimbările climatice au strămutat deja milioane de oameni, cu potențialul de a strămuta sute de milioane sau chiar miliarde în viitor. Acest lucru ar duce probabil la o instabilitate geopolitică mai mare, posibil chiar la colaps parțial al societății”, a mai spus acesta.

Evaluarea, publicată în revista Bioscience, spune că în prezent concentrațiile de CO2 și metan din atmosferă sunt la niveluri record. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, de 80 de ori mai puternic decât CO2 în 20 de ani și este emis de operațiunile cu combustibili fosili, haldele de deșeuri, vite și câmpurile de orez.

„Rata de creștere a emisiilor de metan s-a accelerat, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a spus dr. Christopher Wolf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel