Avertismentul „Generației de foc“ cu privire la un război civil în Franța. Guvernul răspunde acuzațiilor anonime
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Avertismentul „Generației de foc“ cu privire la un război civil în Franța. Guvernul răspunde acuzațiilor anonime  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Avertismentul „Generației de foc“ cu privire la un război civil în Franța. Guvernul răspunde acuzațiilor anonime / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Guvernul președintelui Emmanuel Macron a reacționat ferm după ce un grup de militar francezi au publicat o scrisoare deschisă prin care avertizau posibilitatea unui „războiul civil”.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron a reacționat ferm după ce un grup de militar francezi au publicat o scrisoare deschisă prin care avertizau posibilitatea unui „războiul civil”. Grupul de militari îl acuză pe Macron de „concesiuni” pentru „islamism”, la câteva săptămâni după un mesaj similar din partea unor alți militari francezi.

Scrisoarea, postată pe site-ul revistei de dreapta Valeurs Actuelles duminică seara, este similară celei de luna trecută, dar pare să fi fost scrisă de un număr nespecificat de cadre militare încă active.

Guvernul Franței a reacționat

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, un apropiat al lui Macron, i-a acuzat pe semnatarii celei de-a doua scrisori de lipsă de „curaj”, în timp ce ministrul apărării, Florence Parly, a respins-o ca făcând parte dintr-o „schemă politică brutală”.

Între timp, premierul Jean Castex a declarat pentru ziarul Le Parisien că scrisoarea este o „manevră politică” a „extremei drepte”. Acest fapt este întărit și de faptul că a fost bine văzută de lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen, principalul rival al lui Macron pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. În același timp, ea fusese învinuită de unii membrii ai Guvernului asupra scrisorii anterioare, semnată de câțiva ofițeri și de aproximativ 20 de generali în rezervă.

Ce se spune în scrisoarea cadrelor militare

„Vorbim despre supraviețuirea țării noastre, supraviețuirea țării dumneavoastră ”, se arată în ultima scrisoare, adresată lui Macron și cabinetului său. Autorii scrisorii s-au descris ca soldați din generația tânără a armatei, așa-numita „generație de foc” care se află în serviciul activ al Franței.

De asemenea, aceștia au susținut că au servit în operațiunea de securitate Sentinelle din Franța, lansată după un val de atacuri în 2015. Aceștia au acuzat că, pentru unele comunități religioase, „Franța nu înseamnă altceva decât un obiect de sarcasm, dispreț sau chiar ură”.

Spre deosebire de scrisoarea anterioară, cea de acum poate fi semnată de public, Valeurs Actuelles spunând că peste 160.000 au făcut acest lucru până luni după-amiază, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel