Avertisment pentru România și R. Moldova: Vlășceanu: „Rusia gândește situațiile la pachet”. Cum ar trebui să acționeze România
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Analistul politic Andrei Vlășceanu a vorbit despre strategia geostrategică a Federației Ruse, precizând cu ce state ar trebui România să își consolideze relațiile în regiune.

Andrei Vlășceanu precizează că „Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană în primul rând datorită României, dar și dintr-un calcul geopolitic”.

„Nu poți lua Republica Moldova separat de Ucraina, sau Ucraina separat de Republica Moldova. Ele merg la pachet. Acest lucru s-a văzut inclusiv din aceste războaie înghețate. Rusia gândește situațiile din Transnistria, Donbas și mai mult sau mai puțin din Crimeea, la pachet. Republica Moldova cu Ucraina.

În 1940 când s-a făcut raptul teritorial Republica Moldova și ulterior RSSM (n.r. - Republica Sovietică Socialistă Moldovenească), o perioadă scurtă de aproximativ o lună de zile a fost parte din Republica Sovietică Ucraineană”, a amintit Vlășceanu.

Analistul a adăugat că această „gândire la pachet” a Rusiei ar trebui să fie valabilă și în ceea ce ne privește pe noi.

„Rusia gândește la pachet. Și așa trebuie să gândim și noi. Noi, România, NATO, UE. Aici ar fi un lucru foarte bun de făcut: O coordonare mult mai bună a României cu Polonia și statele baltice (n.r. - Lituania, Letonia și Estonia).

Aceste state își gândesc politica de securitate și vecinătate incluzând Ucraina. Pentru că în momentul în care Ucraina ar cădea din nou și ar redeveni pro-rusească lucrurile vor începe să vibreze puternic în cele patru capitale nord-estice”, a conchis Andrei Vlășceanu.

Video integral al interviului:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel