Avertisment ONU: Porturile Ucrainei trebuie redeschise sau milioane de oameni se vor confrunta cu foametea
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Martin Damboldt, de la Pexels
Fotografie creată de Martin Damboldt, de la Pexels
Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) a avertizat că milioane de oameni „marșează către înfometare”, dacă porturile din sudul Ucrainei, care au fost închise din cauza războiului, nu vor fi redeschise.

Unul dintre primii trei exportatori de cereale din lume, Ucraina este cunoscută drept „coșul de pâine al Europei”. Conflictul cauzat de invazia Rusiei a blocat porturile din Marea Neagră din țară și a eșuat milioane de tone de cereale în silozuri.

Mai multe cereale sunt eșuate pe navele care nu se pot deplasa din cauza conflictului, a spus WFP și, dacă porturile nu vor fi deschise curând, fermierii ucraineni nu vor avea unde să depoziteze următoarea recoltă în iulie și august, potrivit Newsweek.

„Suntem fără timp și costul inacțiunii va fi mai mare decât își poate imagina oricine”

Aproximativ 276 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntau cu foametea acută la începutul anului 2022, dar se preconizează că acest număr va crește cu 47 de milioane de oameni – afectând în special Africa subsahariană – dacă conflictul din Ucraina continuă.

„Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra și ieși din Ucraina”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley.

„Suntem fără timp și costul inacțiunii va fi mai mare decât își poate imagina oricine”, a spus el. Îndemn toate părțile implicate să permită acestor alimente să iasă din Ucraina acolo unde este nevoie disperată, astfel încât să putem preveni amenințarea foametei care se profilează”.

În cele opt luni dinaintea războiului, aproximativ 51 de milioane de tone metrice au trecut prin cele șapte porturi ale țării la Marea Neagră. Perturbarea cauzată de război a făcut ca prețurile de export la grâu și porumb să crească cu mai mult de o cincime.

„Silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline”, a spus el într-o declarație de vineri , „în același timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume mărșăluiesc către înfometare”.

Aproape 30% din grâul mondial, o cincime din exporturile sale de porumb, îngrășăminte minerale și gaze naturale provin din Ucraina și Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel