Avertisment de ultimă oră pentru utilizatorii Android. Trebuie să ștergeți această aplicație acum
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Avertisment de ultimă oră pentru utilizatorii Android. Trebuie să ștergeți această aplicație acum / Foto: Pixabay, de Prayad Kosasaeng
Avertisment de ultimă oră pentru utilizatorii Android. Trebuie să ștergeți această aplicație acum / Foto: Pixabay, de Prayad Kosasaeng
Află în articol ce aplicație creează probleme și trebuie ștearsă cât mai repede.

O aplicație cu peste un milion de descărcări le dă o mică bătaie de cap utilizatorilor de Android, scrie The Sun. Adware-ul recent descoperit, deghizat în cititor PDF, oferă reclame plictisitoare pe tot ecranul telefonului, care apar la întâmplare. Potrivit companiei de securitate cibernetică Malwarebytes, care a identificat aplicația periculoasă, reclamele apar chiar dacă aplicația nu este utilizată.

Acest lucru face foarte dificilă identificarea și eliminarea sursei ferestrelor pop-up, cu care utilizatorii sunt bombardați frecvent. De fiecare dată când este afișat un anunț, escrocii din spatele aplicației câștigă o sumă mică de bani. Acele câștiguri s-ar putea ridica la o mulțime de bani dacă peste un milion de oameni ar fi descărcat software-ul fals.

Cum funcționează aplicația

Odată instalată, aplicația, numită "Cititor PDF - vizualizator de documente", scoate un sunet ori de câte ori telefonul virusat este blocat. Când proprietarul telefonului îl deblochează pentru a vedea despre ce este vorba apare și fereastra pop-up. După acest prim anunț, la scurt timp urmează un alt anunț sub formă de videoclip. Iar apoi reclamele încep să apară tot mai des.

Creatorii aplicației au conceput-o inteligent pentru a o ajuta să evite capturarea, a scris Nathan Collier de la Malwarebytes.

El a spus: "Este nevoie de câteva ore până când aplicația PDF va afișa reclame. Această întârziere lungă are loc pentru a face mai dificilă identificarea aplicației care provoacă reclamele. De exemplu, anunțurile pe ecran complet afișate imediat după instalare ar duce probabil la o dezinstalare rapidă a acesteia".

Cum ne ferim de astfel de aplicații



Aplicația este disponibilă pe Google Play Store din noiembrie 2021. Conform listării sale, are peste un milion de descărcări. Adware-ul îi ajută pe escroci să câștige bani rapid prin afișarea mai multor reclame online neplăcute pe telefonul cuiva fără consimțământul utilizatorului. Software-ul este de obicei deghizat ca o aplicație utilă pe Google Play Store pentru a-și ascunde scopul.

Google a interzis astfel de aplicații din magazinul său și a implementat controale pentru a bloca apariția programelor adware și a altor descărcări rău intenționate. Cu toate acestea, o mulțime încă se strecoară printre crăpături, sute, dacă nu mii, ajungând în magazin în fiecare an.

Pentru a nu cădea în plasă, asigurați-vă că software-ul dumneavoastră Andriod este actualizat și gândiți-vă de două ori înainte de a da clik pe o descărcare. De asemenea, merită să efectuați o scanare manuală de viruși a fișierelor descărcate înainte de a le deschide.


Aplicații din Google Play periculoase pentru telefonul tău. Îti pot fura datele. Cum le recunoaștem

Cel mai recent studiu al unei cunoscute companii de securitate informatică arată că multe din aplicațiile care sunt disponibile în magazinul Google Play Store sunt făcute pentru a fura datele utilizatorilor ori pentru a accesa diverse reclame, scrie Ziarul de Iași, citând Digi24.

În urma unei analize recente făcută de Bitdefender, specialiștii au descoperit 30 de aplicații pentru Android, cu milioane de descărcări care aveau un comportament ciudat. Mai exact, după ce erau instalate, aceste aplicații luau o altă înfățișare pentru a fi greu de depistat de către utilizatori. În momentul descărcării, utilizatorilor li se cere permisiunea pentru a accesa agenda din telefon ori accesul la date care nu au legătură cu funcționalitatea aplicației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel