Avertisment de la Bruxelles: Vine cea mai gravă secetă din istoria Europei. Unități de pompieri din România vor fi repoziționate în Grecia
Datele de la Copernicus , programul UE de observare a Pământului, îngrijorează Comisia care se pregătește deja să facă față unei noi urgențe de incendiu.
Valuri de căldură, inundații, secete, creșterea nivelului mării: schimbările climatice modifică intensitatea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme, afectând condițiile noastre de viață.
Uniunea Europeană se pregătește pentru un sezon dificil de incendii
”Din 2017 am văzut cele mai intense incendii de pădure văzute vreodată în Europa și, din păcate, ne așteptăm ca sezonul incendiilor forestiere din 2022 să urmeze această tendință”, a spus Sefcovic.
”Comisia a creat un mecanism de răspuns la dezastrele naturale, dar acest lucru nu este suficient pentru că adaptarea la climă necesită lucru împreună cu natura, axat pe prevenire”, a continuat oficialul.
”Mecanismul european de protecție civilă oferă peste 14 milioane de euro sprijin pentru Canadair și intenționăm să achiziționăm alte 12 aeronave”, a explicat Sefcovic conform căreia ”în acest an pentru prima dată UE va finanța repoziționarea a 240 de unități de pompieri din Franța, Bulgaria, Finlanda, Norvegia, Germania și România către Grecia în iulie și august și acesta este un exemplu excelent de pregătire pentru dezastre în contextul solidarității europene”.
Copernicus (programul UE de observare a Pământului) indică faptul că ”seceta care afectează Europa ar putea deveni una dintre cele mai gravedin istorie” a spus vicepreședintele Comisiei UE, Maros Sefcovic, vorbind în Plenul de la Strasbourg în dezbaterea despre seceta care afectează Europa.
”UE se angajează să acorde ajutorul necesar” în caz de dezastre naturale, dar ”în cadrul mecanismului de protecție civilă dăm un răspuns acolo unde este mai mare nevoie”.
La începutul acestei săptămâni, Programul Copernicus al UE de observare a Pământului a avertizat că sute de milioane de oameni au fost afectați de aceste valuri de căldură, ”cu implicații asupra sănătății și bunăstării, agriculturii și ofertei alimentelor, prețurilor și cererii energiei și ecosistemului natural”.
El a spus: ”Fiecare dintre aceste valuri de căldură este surprinzător, atât în ceea ce privește temperaturile extreme atinse la nivel local, cât și în ceea ce privește durata și/ sau începutul lor în afara sezonului”.
Experții Copernicus au adăugat că aceste valuri de căldură, deși sunt excepționale, nu sunt neașteptate și este probabil să continue odată cu încălzirea globală continuă, potrivit unui articol publicat de Europa Today.
Sefcovic a spus că atunci când vine vorba de secetă, UE are ”modul de a răspunde pe termen scurt cu măsuri de urgență prin mecanismele noastre de protecție civilă și prin sistemele noastre de avertizare timpurie recent reînnoite și actualizate”.
Pe termen lung, ”ceea ce trebuie să facem este să reducem consumul de apă. În agricultură, trebuie să ne uităm la managementul durabil al solului și la acoperirea plantelor și trebuie să investim, așa cum au spus mulți, în culturi tolerante la secetă și să refacem zonele afectate", a mai adăugat el.
Vezi și:
Invazie de lăcuste, la Tulcea. Fermier: Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică / video
Autorităţile locale s-au întrunit de urgenţă la Tulcea. După secetă, culturile oamenilor au fost invadate de roiuri de lăcuste.
Fermierii din zonă sunt îngrijoraţi că îşi pierd culturile din cauza acestor insecte, având în vedere că oricum acestea erau afectate de secetă, conform Antena 3.
"Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete. Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică. Știi cum te simți acolo pe câmp? Ca în filmele lui Hitchcock, doar că-s lăcuste, nu păsări", se plâng fermierii.
Printre măsurile pe care autorităţile le au în vedere se regăsesc avertizarea populaţiei, identificarea proprietarilor culturilor şi stropirea culturilor cu soluţii speciale, din elicopter.
Comunele afectate sunt Greci şi Măcin. Primarii acestora aşteaptă avizul celor de la Mediu pentru a putea împrăştia soluţiile de combatere a insectelor.
"Astăzi suntem în ultima fază de obţinere a tuturor avizelor. Ni s-a transmis deja substanţa activă pe care o vom aplica. Mâine dimineaţă, cum se va lumina de ziuă, încercăm să punem elicopterul în funcţiune. Cu cât mai repede, cu atât mai bine" , a declarat pentru Antena 3, Nicolae Mocanu, primarul comunei Greci, Judeţul Tulcea, una dintre comunele afectate.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News