Avertisment de la Bruxelles: țările care vor plăti gazul rusesc în ruble vor încălca sancțiunile impuse. Ar oferi Rusiei CONTROLUL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Țările UE se confruntă cu o alegere dificilă: ori vor risca să piardă rezervele de gaz, ori vor încălca regimul de sancțiuni impuse Rusiei de către UE.

Guvernele europene se confruntă cu o dilemă majoră după ce Comisia Europeană a declarat că cererea Moscovei ca plățile pentru livrările de gaze să fie convertite în ruble riscă să încalce sancțiunile UE, potrivit Politico.

Un decret semnat de președintele Vladimir Putin pe 31 martie creează un proces în care cumpărătorii străini de gaz din așa-numitele „țări neprietenoase” – o listă care include membrii UE – trebuie să plătească în ruble. 

În practică, cumpărătorii pot plăti în valuta inițială desemnată în contract, dar acei euro sau dolari sunt apoi convertiți în ruble înainte ca plata să fie finalizată.

Avertismentul de la Bruxelles este că această schemă de schimbare a monedei ar putea contraveni sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei de către Putin.

Acest lucru obligă țările UE să facă o alegere dificilă: pot fie să spună companiilor lor care cumpără gaze să refuze să accepte condițiile lui Putin și să se confrunte cu o posibilă oprire bruscă a aprovizionării cu gaze, fie riscă să-și sfideze propriile sancțiuni.

Italia, aflată printre principalii cumpărători de gaz rusesc din UE, încă cântărește evaluarea Comisiei. Premierul ungar Viktor Orbán a declarat săptămâna trecută că este dispus să plătească în ruble.

Două conturi, unul în valuta occidentală și unul în ruble

Potrivit analizei Institutului de Studii Energetice Oxford a schemei lui Putin, cumpărătorii de gaze ar trebui să înființeze două conturi, unul în valută și unul în ruble, la Gazprombank. Apoi ar transfera fonduri într-un cont denominat în moneda contractului. 

Gazprombank ar vinde acea valută pe piața valutară internă și ar transfera ruble în celălalt cont al cumpărătorului de gaze. Gazprombank ar transfera apoi rublele către Gazprom.

Rusia ar avea control asupra ratei de conversie a valutei occidentale

Potrivit unei evaluări juridice preliminare pe care Comisia Europeană a împărtășit-o miercuri cu ambasadorii UE, un astfel de sistem de plată riscă să încalce sancțiunile, acordând Rusiei controlul asupra momentului și ratei de conversie a valutei străine.

Sancțiunile UE au fost concepute pentru a împiedica finanțarea războiului lui Putin. Cererea Moscovei de plată a gazului în moneda locală este una dintre multitudinea de măsuri de întărire a rublei, cum ar fi controalele de capital și ratele dobânzilor foarte mari.

Vladimir Putin a spus joi că unele companii deja au întârziat la plățile pentru gaz. ”Observăm o întrerupere a plăților pentru livrările la export de resurse energetice rusești. Băncile din țările neprietenoase întârzie transferul plăților. Vă reamintesc că sarcina deja stabilită este de a muta plățile pentru resursele energetice în moneda națională și de a ieși treptat din sistemul de plăți dolari-euro”, a declarat Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel