Averea Reginei Elisabeta a II-a, ținută secret la presiunile fostului monarh. Guvernul Marii Britanii s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Averea Reginei Elisabeta a II-a, ținută secret la presiunile fostului monarh. Guvernul Marii Britanii s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție / Foto: Facebook The Royal Family
Averea Reginei Elisabeta a II-a, ținută secret la presiunile fostului monarh. Guvernul Marii Britanii s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție / Foto: Facebook The Royal Family
Executivul britanic s-ar putea confrunta cu o procedură de contestare în fața instanței, dacă nu răspunde unei cereri de documente care ar putea dezvălui modul în care regretata regină și-a ascuns o parte din averea ei privată.    

Organismul de supraveghere al transparenței din Marea Britanie, Comisariatul pentru Informații, a amenințat cu acțiuni legale împotriva Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS), care a respins cererea timp de doi ani.

Acum are până la sfârșitul lunii octombrie să răspundă cererii privind libertatea de informare, altfel ar putea fi acționat în instanță, scrie The Guardian.

Documentele pot detalia modul în care regretata monarhă a folosit o facilitate financiară secretă pentru a ascunde publicului acțiunile din companiile comerciale pe care le deținea, împreună cu valoarea acelor acțiuni.

Dimensiunea averii ei personale, inclusiv investițiile ei, nu a fost niciodată dezvăluită publicului. Estimările au speculat în mod regulat că ar putea ajunge la sute de milioane de lire sterline.

Anul trecut, The Guardian a dezvăluit cum Regina a făcut lobby cu succes la guvern pentru a modifica legislația propusă pentru a preveni divulgarea mult așteptată.

Ca urmare a lobby-ului ei din anii 1970, guvernul a creat o companie-protecție susținută de stat, Bank of England Nominees, care pare să fi păstrat secrete acțiunile și investițiile private ale Reginei timp de mai bine de trei decenii.

Documentele obținute de The Guardian arată că alți membri ai familiei regale au putut folosi aceeași companie pentru a-și ascunde investițiile în companii. Identitățile celorlalți membri ai casei Windsor, precum și amploarea acțiunilor lor, sunt, de asemenea, necunoscute.

În 1973, Regina și-a trimis avocatul privat pentru a face lobby guvernului pentru a schimba o propunere de lege care să permită publicului să stabilească cine deține acțiuni la anumite companii. Avocatul ei a susținut că dezvăluirea investițiilor sale ar fi „penibilă”.

În propunerea de lege a fost introdusă o derogare specială, potrivit unui document intern al Whitehall scris în 2011, „pentru a evita o situație în care, de exemplu, proprietatea asupra unor acțiuni specifice de către membrii familiei regale ar putea deveni larg cunoscută”.

Compania de protecție susținută de stat, cu scopul păstrării acestor informații, este operată de seniori ai Băncii Angliei. Acesta a fost înființată în 1977 „pentru a deține investiții regale”, potrivit documentului.

„Acestui vehicul, administratorilor de investiții relevanți și anumitor membri ai familiei regale li s-a acordat o scutire de la obligația de a-și dezvălui acțiunile”, se arată în document.

Directorii companiei fictive au fost obligați să trimită guvernului rapoarte anuale.

Departamentul nu a răspuns presiunilor publice, chiar dacă organismele statului sunt obligate să proceseze cererile, conform Legii privind libertatea de informare, în termen de 20 de zile lucrătoare.

Acum, comisarul pentru informații a decis că departamentul a încălcat regulile Legii privind libertatea de informare. Organismul de pază a ordonat departamentului să se ocupe de cerere, avertizând că aceasta ar putea fi dusă în judecată dacă nu se acționează înainte de 31 octombrie. BEIS a transmis că va „răspunde în conformitate” cu termenul limită.

Bănca Angliei pare să fi păstrat secrete investițiile familiei regale până cel târziu în 2011. Documentul Whitehall din acel an spunea: „Aceste aranjamente au expirat acum, iar la Palatul Regal este clar că nu există nicio dorință ca ele să fie restabilite” . Compania a fost lichidată în urmă cu cinci ani.

Nu este clar de ce înțelegerea a fost încheiată sau ce aranjamente pentru a păstra secretele investițiilor regale au înlocuit-o.

Regina pare să fi folosit un mecanism secret, cunoscut sub numele de consimțământul reginei, pentru a asigura modificări ale proiectului de lege din 1973. În cadrul acestui mecanism, guvernul trebuie să obțină aprobarea monarhului pentru legile care afectează bogăția privată sau puterile regale ale Casei Windsor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel