Data actualizării:
Data publicării:

Av. Adrian Toni Neacșu, despre motivarea hotărârii CCR în cazul Șoșoacă: Un abuz animalic la adresa regulilor democratice și Constituției

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
Diana Șosoacă, la BEC. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Diana Șosoacă, la BEC. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Avocatul Adrian Toni Neacșu a luat poziție în online după hotărârea CCR în cazul Dianei Șoșoacă. Acesta spune că decizia CCR este "o catastrofă din punct de vedere constituțional".

"Motivarea hotărârii CCR în cazul Șoșoacă este o catastrofă din punct de vedere constituțional. Am tot sperat că judecătorii CCR să-și salveze onoarea prin motivare și odată cu asta legitimitatea instituției, dar ce putea fi mai rău s-a întâmplat. CCR a inventat instrumentul de măsurare a adeziunii la valorile Constituției României, a calității de a fi bun român și de cetățean al Uniunii Europene: voința lor arbitrară.

VEZI ȘI: Diana Şoşoacă, plângere în Parlamentul European că statul de drept nu este respectat în România

Decizia este de un abuz animalic la adresa regulilor democratice și a Constituției înseși, cu atât mai mult cu cât probabil că nu se știe că prin legea fundamentală ,condițiile pentru a candida la o funcție sunt identice cu cele pentru a putea vota. În această logică strâmbă autoritățile ar putea stabili și cine are dreptul să voteze sau nu, după criterii la fel de samavolnice" a scris avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, pe pagina sa de Facebook.

VEZI ȘI: Iuliana Scântei, judecător CCR, îi face praf pe ceilalți judecători CCR în motivarea din cazul Șoșoacă - opinie separată

Foto: Captură foto Facebook Toni Neacșu

Curtea Constituțională a României a publicat luni, 7 octombrie, motivarea hotărârii prin care a stabilit că Diana Șoșoacă nu poate candida la Președinția României. CCR a admis sâmbătă, 5 octombrie, două contestații formulate împotriva deciziei Biroului Electoral Central de validare a candidaturii. Președinta partidului S.O.S. România nu mai are nicio cale de atac. Motivarea integrală poate fi consultată AICI

Curtea Constituțională arată, în motivare, că dreptul de a fi ales – prevăzut în Constituție, la articolul 37 – „este un drept fundamental de natură politică, reprezintă o condiţie sine qua non a democraţiei şi a funcţionării democratice a statului şi se exercită cu respectarea exigenţelor Constituţiei şi a legilor”.

VEZI ȘI: Ciolacu, replică pentru Ciucă după ce liberalul a zis că rupe coaliția din cauza deciziei CCR în cazul Șoșoacă

Toni Neacșu: CCR a judecat declarațiile publice ale candidatului Diana Șoșoacă

"CCR a judecat declarațiile publice ale candidatului Diana Șoșoacă ca desconsiderând obligația de respectare a Constituției prin discursul referitor la înlăturarea unei garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de membru UE și NATO și instigând în general la încălcarea ordinii constituționale.

Atrag atenția că aceste declarați au fost făcute de d-na Șoșoacă în calitate de lider de partid astfel încât acestea reprezintă motive constituționale și legale suficiente (și probate deja prin chiar motivarea CCR) pentru interzicerea Partidului SOS că fiind neconstituțional, potrivit art. 40 alin 2 din Constituție și a legii partidelor politice. Hotărârea CCR va produce efecte care ne vor aruncă în negurile totalitarismului juridic exercitat de un grup de 9 persoane, fie ei și înalți funcționari juridici ai statului" a completat acesta, în seria de reacții online pe care a inițiat-o în social media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel