Autostrada Salonic - Atena, exemplu pentru România. Corina Creţu: Am văzut oameni plângând când s-a inaugurat
Europarlamentarul Corina Creţu a spus care este problema României în ceea ce priveşte construcţia de autostrăzi sau proiecte mari de infrastructură şi a dat exemplul Greciei, care a scurtat distanţa dintre Atena şi Salonic cu aproape 8 ore.
"Am vrut ca înainte de centenarul Unirii (n.r. 2018) să facem un gest simbolic, să încheiem studiile de fezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, ca să lăsăm construcţia pentru perioada 2021 - 2027. Am avut multe exemple, dar cel mai bun, ca să nu ne comparăm cu ţări foarte dezvoltate, a fost autostrada dintre Salonic şi Atena. Care a fost un proiect chinuit pe 15-16 ani, dar acum în loc de 12-14 ore se parcurge distanţa mai repede. Eu am văzut oameni plângând la inaugurarea acesteia. Spre deosebire de România, în alte ţări am fost şi invitată la inaugurare. Aici nu m-a invitat nimeni, deşi eu am semnat inclusiv metroul de la Bucureşti (n.r. Metroul Drumul Taberei), iar în campania electorală au fost acolo oameni care nu aveau nicio legătură cu construcţia acestuia.
Revenind, între Salonic şi Atena se parcurge distanţa în 3 ore şi jumătate. Înainte mureau oameni, pentru că se mergea prin munţi. Şi acolo erau supăraţi cei de dreapta, că ei au început construcţia şi a fost inaugurat de premierul Tsipras. Dar părerea mea este că indiferent de guvernare, dacă cineva sapă o groapă, cel care vine nu are cum să nu continue.
E al nu ştiu câtelea an la rând în care România figurează în topul deceselor pe şosele. Bani există! S-au cheltuit milioane de euro pe alte studii de fezabilitate. Problema României este capacitatea administrativă, implementarea proiectelor. Am propus ca în instanţă să meargă lucrurile mult mai repede. În alte state, când o companie pierde un contract se judecă în maximum 3-6 luni. În România am avut cazuri unde a durat procesul 7 ani, iar cei care au câştigat nu au mai avut timp să implementeze", a declarat Corina Creţu la DC NEWS TV.
Autostrăzile şi spitalele nu pot fi făcute de la Bruxelles
"Cred că am ajutat foarte mult toate statele membre. Am această frustrare că munca nu mi-a fost recunoscută în acelaşi fel în ţara de unde am venit şi unde îmi bate inima şi pentru care am vrut să fac cel mai mult.
Am lucrat cu cinci premieri români, pe care am încercat să îi ajut. Instabilitatea, din păcate, a dus la multe nerealizări. Şi asta depinde doar de Guvern, nu sunt lucruri care pot fi făcute la Bruxelles. Nu pot fi făcute acolo proiecte de autostrăzi sau spitale. La plecarea mea din funcţie aprobasem tot ce trimisese România. Ultimul proiect era o staţie de metrou la 1 mai, la Băneasa. Aceşti bani vor trebui returnaţi Comisiei Europene pentru că autorităţile Române se angajaseră să facă până în 2023. Eu aprobasem 600 de milioane de euro", a mai spus Corina Creţu.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News