Autorizațiile de construcții vor fi obținute mai ușor. Avize eliminate
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Deputaţii au decis eliminarea unor avize care erau necesare obţinerii autorizării lucrărilor de construcţii.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu 223 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 24 de abţineri, scrie Agerpres. 

Propunerea prevede, printre altele, că nu este necesară, pentru anumite categorii de lucrări, emiterea avizelor de către serviciile deconcentrate ale autorităţilor centrale privind protecţia sănătăţii populaţiei, autoritatea competentă pentru protecţia mediului, Comisia Tehnică de Circulaţie şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

"Astăzi (marţi - n.r.) a fost adoptată în Parlamentul României o lege foarte importantă, legea de modificare a legii 50. Sunt trei modificări substanţiale, spun eu, revoluţionare în ultimii 30 de ani, pentru că cel mai greu e să modifici o lege la care statul se opune în permanenţă. Pe scurt, noua lege aduce trei modificări importante. Este pentru prima dată după Revoluţie când reuşim să reducem numărul avizelor necesare pentru autorizaţia de construire. Românii trebuie să ştie că la ora actuală pentru a obţine o autorizaţie de construire e nevoie de 27 de avize. E o nebunie. Astăzi am reuşit să scoatem trei avize importante, avizul de la Agenţia de Protecţie a Mediului, DSP şi Comisia de circulaţie, pentru locuinţele unifamiliale - construire, modernizare, extindere şi anexele gospodăreşti, cu excepţia celor de animale. Practic, se reduce timpul la jumătate pentru eliberarea autorizaţiilor de construire şi a certificatului de urbanism şi se instituie comisia de acord unic", a spus deputatul PNL Florin Roman la Palatul Parlamentului.

O singură întâlnire cu funcționarul public


El a adăugat că cetăţeanul va veni o singură dată să se întâlnească cu funcţionarul, în momentul depunerii dosarului.

"Din acel moment, instituţiile avizatoare se întâlnesc la nivelul primăriilor şi al consiliilor judeţene, poartă întreaga corespondenţă între ele, astfel încât, practic, cetăţeanul nu mai este purtat în 26 de locuri pentru obţinerea acestor avize. Eu zic că e o mare victorie, e un lucru extrem de important pentru că cel mai mare adversar a fost statul, prin Ministerul Dezvoltării", a menţionat Roman.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel