Urmărește emisiunea live
Autorităţile proruse le cer oamenilor să părăsească "imediat" Herson. Noi pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Autorităţile proruse le cer oamenilor să părăsească "imediat" Herson. Noi pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei / Foto: Pixabay, de ThePixelman
Autorităţile proruse le cer oamenilor să părăsească "imediat" Herson. Noi pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei / Foto: Pixabay, de ThePixelman
Autorităţile proruse le cer oamenilor să părăsească "imediat" Herson. Noi lovituri ruseşti au provocat pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei.  

Autorităţile proruse din regiunea Herson le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească "imediat" capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor Kievului, relatează Agerpres, citând AFP.

"Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul", a scris pe Telegram administraţia de ocupaţie prorusă din regiune, evocând o "situaţie tensionată pe front" şi "un pericol crescut de bombardamente masive".

Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început de miercuri.

Ucraina se pare că se pregăteşte să dea o nouă lovitură crucială efortului de război al preşedintelui Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia după invazia sa în februarie.

Kievul a încercat ca nimic să nu ajungă în presă despre operaţiunile sale din jurul acestui oraş din sudul ţării săptămâna aceasta, aşa cum a făcut înainte de o contraofensivă încheiată cu succes în nord-estul Ucrainei luna trecută. Publicaţia ucraineană Focus a relatat că experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare.

Noi lovituri ruseşti au provocat pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei

Totodată, Noi lovituri ruseşti au vizat sâmbătă infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale ţării, relatează AFP.

Forţele ruse "au efectuat un nou atac cu rachete asupra instalaţiilor energetice ale principalelor reţele din regiunile de vest ale Ucrainei", a explicat Ukrenergo pe reţelele sociale.

"Amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăşi consecinţele atacului din 10-12 octombrie", a adăugat operatorul.


Restricţii de consum de energie în mai multe orașe ucrainene



Restricţii de consum de energie sunt "aplicate" în mai multe regiuni, inclusiv în capitala Kiev şi regiunea sa, a precizat Ukrenergo, promiţând că specialiştii săi "iau toate măsurile pentru a restabili furnizarea de electricitate imediat ce va fi posibil în regiunile în prezent private de electricitate". În paralel, ucrainenii au redus deja voluntar consumul de electricitate cu 5 până la 20% în medie în unele zile şi în unele regiuni, a declarat pentru AFP într-o declaraţie scrisă şeful Ukrenergo, Volodimir Kudrîţki.

"Suntem recunoscători faţă de persoanele care au redus consumul în locuinţe ca şi faţă de companiile care fac acelaşi lucru", a adăugat el.

Responsabili din întreaga ţară au vorbit anterior despre pene de electricitate care au urmat după noi lovituri ruseşti. În estul Ucrainei apa şi electricitatea sunt tăiate în anumite zone din regiunea Volînia, potrivit guvernatorului său. Oraşul Hemlnîţki era privat de curent şi autorităţile municipale au făcut apel la locuitori să se pregătească de întreruperea alimentării cu apă.

În regiunea Rivne, aflată tot în vest, guvernatorul Vitali Koval a declarat că atacuri au vizat în această dimineaţă "infrastructura energetică" a regiunii, avariind substaţii de electricitate. Pene de curent au fost semnalate şi în regiunea Odesa (sud-vest) după "două lovituri cu rachetă asupra infrastructurilor energetice" din regiune, a declarat guvernatorul Maksim Marcenko.

Guvernatorul regiunii Kirovohrad (centru) a cerut la rândul său firmelor locale şi locuitorilor să-şi reducă consumul de electricitate după lovituri asupra unor "importante" infrastructuri energetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel