Autorităţile de la Kiev, mesaj clar. Negocierile cu Kremlinul nu pot începe până nu se retrag trupele ruse
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 17 feb 2023, 13:20
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Kiev-ul transmite un mesaj clar despre negocierile pentru pace cu Federaţia Rusă. 

Un oficial ucrainean de rang înalt a exclus vineri orice negocieri de pace cu Moscova dacă Rusia nu îşi va retrage trupele din Ucraina, reiterând astfel poziţia Kievului înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen ce ar urma să se concentreze pe războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, informează Reuters.

"Pentru dezincriminarea politicii globale şi pentru o adevărată securitate globală, războiul trebuie să se încheie cu victoria Ucrainei", a scris într-un tweet Mihailo Podoliak, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Negocierile pot începe atunci când Rusia îşi va retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei. Alte opţiuni nu vor face decât să-i dea Rusiei timp să-şi regrupeze forţele şi să reia ostilităţile în orice moment", a atenţionat Podoliak.

Joi, într-un interviu acordat BBC, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou orice acord de pace cu Rusia care să implice vreo cedare către aceasta din teritoriul Ucrainei.

Cancelarul federal german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi vicepreşedinta SUA Kamala Harris se numără printre oficialii importanţi aşteptaţi să participe la Conferinţa de Securitate de la Munchen, scrie Agerpres.

George Soros crede că o înfrângere în Ucraina ar duce la destrămarea Rusiei

Miliardarul George Soros a afirmat joi, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că o înfrângere a Rusiei în războiul din Ucraina ar duce la destrămarea a ceea ce a numit "imperiul rus" şi consideră că o astfel de evoluţie ar fi apreciată de fostele republici sovietice, transmite Reuters.

Invazia forţelor ruse în Ucraina, începută în 24 februarie 2022, a declanşat unul din cele mai sângeroase conflicte din Europa după cel de-al doilea război mondial şi cea mai mare confruntare dintre Moscova şi Occident după criza rachetelor din Cuba, din 1962, menţionează agenţia.

Conform textului discursului său, primit de Reuters, Soros a susţinut că Statele Unite vor sprijini Ucraina, dar că preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski privind unele limite pentru acest ajutor şi necesitatea de a evita un al treilea război mondial. Miliardarul nu a precizat sursa acestei informaţii.

Managerul de investiţii şi filantropul american de origine ungară a adăugat că armata rusă este prost condusă, slab echipată şi demoralizată, însă a arătat că preşedintele rus Vladimir Putin a recurs la grupul de mercenari Wagner pentru a lupta cu ucrainenii.

"Ţările din fosta Uniune Sovietică abia aşteaptă să îi vadă pe ruşi înfrânţi în Ucraina, deoarece doresc să îşi afirme independenţa", a mai afirmat Soros, adăugând că "asta înseamnă că o victorie ucraineană ar duce la destrămarea imperiului rus", iar "Rusia nu ar mai fi o ameninţare pentru Europa şi pentru lume", ceea ce ar fi "o mare schimbare în bine".

În acest context, Reuters reaminteşte că Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, iar pe teritoriul său s-au format 15 republici independente. Dintre acestea, Rusia a rămas de departe cea mai puternică şi deţinătoarea arsenalului nuclear sovietic, cel mai mare din lume. Putin prezintă războiul împotriva Ucrainei ca o luptă pentru existenţă cu Occidentul agresiv şi arogant şi a avertizat că Rusia se va apăra de orice atac cu toate mijloacele de care dispune.

SUA respinge acuzaţiile RusieiStatele Unite au respins acuzaţiile Kremlinului potrivit cărora americanii vor să distrugă Rusia, cea mai mare producătoare de materii prime din lume.

Soros a observat că miza lui Putin pe Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, s-a dovedit câştigătoare pe termen scurt. "Jocul de noroc a mers. Ucraina s-a confruntat cu o opţiune strategică: fie se împotmoleşte încolţind Wagner, fie permite Rusiei o victorie de propagandă, păstrându-şi resursele limitate pentru o contraofensivă". El a mai afirmat că Ucraina va avea o ocazie de acţiune limitată în timp la primăvară, după primirea armamentului promis de Occident.

În ceea ce priveşte China, miliardarul consideră că strategia "zero COVID-19" a preşedintelui Xi Jinping a afectat încrederea în Partidul Comunist, iar "situaţia actuală îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru o schimbare de regim sau o evoluţie". "Acesta este însă numai începutul unui proces netransparent, ale cărui repercusiuni vor fi resimţite pe o perioadă îndelungată. (...) Pe termen scurt, Xi va rămâne probabil la putere, deoarece controlează ferm toate instrumentele de represiune", a apreciat el. Ca o concluzie, el şi-a exprimat convingerea că "Xi nu va rămâne în funcţie pe viaţă, iar atât timp cât este în funcţie, China nu va deveni forţa militară şi politică dominantă pe care o doreşte Xi".

În viziunea lui Soros, Rusia - ţara cu cel mai mare teritoriu de pe planetă - şi China, a cărei economie este a doua ca mărime din lume, sunt liderele unui grup de "societăţi închise" în ascensiune, în care individul este subordonat statului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?