Autodiscriminare: Sulfina Barbu interzice participarea femeilor la o masă rotundă despre reprezentarea lor în Parlament
Sulfina Barbu a organizat o masă rotundă la care au avut loc discuții legate de reprezentarea femeilor în Parlament. Dar, surpriză, la dezbatere nu au putut participa femei. Pretextul este că bărbații sunt cei care dețin puterea în momentul de față și ei sunt cei care trebuie să ia deciziile. Cu toate acestea, la dezbatere au putut participa și oameni de afaceri - să nu uităm că în România sunt numeroase femei de afaceri în funcții de conducere - și reprezentanți ai societății civile - majoritatea președinților de ONG care se ocupă de drepturile femeilor sunt femei.
Nimeni nu înțelege inițiativa Sulfinei Barbu de a aduce la masa de discuții numai bărbați. Este adevărat că în multe cazuri mai mult femeile sunt cele care dau curs acestor evenimente, dar prin invitația la eveniment, Sulfina Barbu nu face altceva decât să confirme „puterea supremă” a bărbaților. Dar cum președinta organizației de femei a PDL crede că prezența femeilor i-ar stânjeni pe bărbații prezenți, preferă autodiscriminarea.
„Am fost nevoită să trimit la discuții un bărbat care să reprezinte organizația noastră, căci mie mi se interzice participarea”, a explicat pentru De Ce News Oana Băluță, care își exprimă nemulțumirile într-o scrisoare adresată public Sulfinei Barbu: „Mă bucur şi salut decizia dumneavoastră, doamnă deputat, preşedintă a Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat Liberal, votată în 2008 deopotrivă de femeile şi bărbaţii din circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti, colegiul uninominal nr.11 pentru că aţi hotarat democratic să decideţi în numele meu că nu are rost să mă pronunţ eu ca femeie din moment ce puterea se află în mainile bărbaţilor. (...) Vă mulţumesc pentru că aţi fost atentă faţă de nevoile bărbaţilor şi le-aţi creat domnilor deputaţi şi reprezentanţilor diverselor instituţii un cadru de discuţii în care aceştia să nu se simtă stanjeniţi şi inhibaţi din cauza participării femeilor şi a discuţiilor iniţiate de acestea în legătură cu dreptul lor de a fi reprezentate politic. Vă mulţumesc pentru că aţi transpus în viaţa politică etica maternă şi i-aţi învăluit pe colegii dumneavoastră într-o mantie protectoare pe care aceştia o ceruseră în mod repetat de-a lungul timpului, dar care le fusese negată de femei”.
La nivel parlamentar, procentul reprezentării femeilor în mandatul 2008 – 2012 a scăzut la 9,76 % fată de 10% în mandatul 2004 – 2008, în timp ce media europeană a parlamentelor naţionale este 24%.La nivel guvernamental, procentul reprezentării femeilor a scăzut la 6% faţă de 19% în anul 2009, în timp ce media europeană a guvernelor naţionale este de 25%. La nivelul administraţiei locale, reprezentarea femeilor în funcţia de primar este de 3,5%, în funcţia de consilier judeţean 12,6%, în funcţia de consilier local 10,8%, în funcţia de prefect 4,7%.
În altă ordine de idei, în afara Parlamentului situația este și mai gravă. Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen FILIA acuză autorităţile din România de iresponsabilitate faţă de victimele violenţei domestice. „De ani de zile, victimele violenţei domestice din România îşi văd plângerile ignorate de Poliţie, nu au asigurată siguranţa proprie pentru că adăposturile subvenţionate de stat pot fi numărate pe degete. Mii de femei sunt abuzate şi bătute fără ca autorităţile să se sesizeze în legătură cu siguranţa cetăţenei. Sute de femei îşi pierd viaţa din cauza violenţei domestice. Reprezentanţii politici uită să pună această problemă pe agenda lor şi ridică din umeri”, susțin reprezentanții organizației. „De ani de zile aşteptăm o lege coerentă, modificată astfel încât să prevadă ordinul de restricţie pentru agresor și dezvoltarea unor instituţii abilitate, bugetate adecvat şi solide. Acuzăm desfiinţarea de către Guvern, sub pretextul crizei economice, a instituţiilor centrale cu atribuţii în elaborarea şi implementarea politicilor de prevenire şi combatere a violenţei domestice: Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Centrul Pilot de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Violenţei în Familie, precum şi Centrul de Informare şi Consultanţă pentru Familie”, adaugă aceștia.
Vă prezentăm un clip video sugestiv realizat de centrul FILIA:
Iată și inițiativa legislativă a Sulfinei Barbu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News