Austria - Schengen. Două forme de boicot cu adevărat de efect decât fazele cu băncile și benzinăriile de pe teritoriul României
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Karl Nehammer
Karl Nehammer
Pentru că se tot vorbește despre boicot la adresa Austriei după refuzul aderării României în Schengen, se pot face două lucruri simple care să nu afecteze românii.

De exemplu, decât să nu mai mergem la benzinăriile și băncile austriece aflate pe teritoriul țării noastre, românii ar putea face lucruri mai simple și cu adevărat de efect.

Poate te mai gândești de două ori înainte să pleci să te operezi la Viena când ai putea să te tratezi în România - la stat sau la privat, spune jurnalistul Val Vâlcu. Dacă medicul acela la care mergi te tratează cu același dispreț cum a făcut-o Karl Nehammer, cancelarul Austriei, cu România, ce te faci?

La fel se poate proceda și la schi. Poate proprietarului de pensiune din Austria i se pare că miroși urât, poate consideră că nu te-ai spălat suficient pe picioare pentru a putea intra în Schengen. Poate nu te mai duci nici acolo și faci vacanțele în România.

VEZI ȘI:

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac, în care îşi exprimă "profunda indignare" faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior, la Viena, a dat asigurări că este "un prieten al României", Bode adăugând că acesta a făcut "un joc politic nedemn".

„Vă scriu (...) pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi 'un prieten al României', iar poziţia dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat", afirmă Lucian Bode, în scrisoarea postată luni pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că este o decizie "nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală", care creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic.

Lucian Bode precizează că nu doar meritul României şi al cetăţenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar şi valorile şi principiile care ne ghidează la nivel european şi că toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat "o decizie arbitrară, ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen", iar argumentele prezentate la finalul acestui proces nu au nicio legătură cu realitatea.

„Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp. În întrevederea noastră din luna ianuarie m-aţi asigurat de susţinerea Austriei pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar în cadrul Conferinţei ministeriale a Forumului de la Salzburg de la Bucureşti, Austria şi-a dat acordul pe o declaraţie comună în care toţi membrii salutau susţinerea aderării României la spaţiul Schengen", mai scrie Bode.

Acesta îi transmite omologului austriac că nimeni nu a putut înţelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce s-a schimbat fundamental poziţia Austriei, în condiţiile în care nu apăruse niciun element nou.

„Aţi tratat românii şi România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie şi ilogică. Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită şi acţiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene", subliniază el.

Lucian Bode precizează că România rămâne ferm şi profund ataşată obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, şi nu doar ministerul pe care îl conduce, ci şi celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeaşi determinare şi aceeaşi încredere neclintită în valorile europene.

„Vă rog să le transmiteţi tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu şi mulţumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securităţii cetăţenilor europeni. Cel puţin faţă de subordonaţii dumneavoastră şi faţă de cetăţenii care v-au acordat un vot de încredere rămâneţi, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni şi nedreptate nu se poate construi nimic măreţ şi durabil", încheie Bode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel