Data publicării:

Austria renunță la vaccinarea obligatorie anti-Covid

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
EMA autorizează un vaccin contra variolei maimuţei - Foto Pexels
EMA autorizează un vaccin contra variolei maimuţei - Foto Pexels

Guvernul Austriei a anunţat joi renunţarea completă la politica sa de vaccinare obligatorie împotriva COVID-19, după ce această măsură a fost deja suspendată în martie, la doar o lună după ce intrase în vigoare, transmite AFP.

"De acum trebuie să trăim cu COVID-19, deci vom implementa o serie de măsuri, ceea ce înseamnă sfârşitul vaccinării obligatorii", a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Johannes Rauch, într-o conferinţă de presă organizată la Viena.

Acea strategie "a fost implementată într-un context epidemiologic diferit", marcat de unităţi spitaliceşti supraaglomerate, a subliniat el. "Însă varianta Omicron a schimbat regulile", a adăugat acest ministru ecologist. "Chiar şi cei care au acceptat încă de la început să se vaccineze sunt acum reticenţi faţă de ideea de a-şi administra o nouă doză", a completat Johannes Rauch.

"O profundă divizare în rândul societăţii austriece"



Legea privind vaccinarea obligatorie nu a fost considerată de o comisie de experţi "necesară", "fie din punct de vedere medical, fie constituţional", şi a creat "o profundă divizare în rândul societăţii austriece", a mai spus ministrul Sănătăţii din Austria.

Textul de lege a intrat în vigoare pe 5 februarie, o măsură inedită în Uniunea Europeană (UE) şi care a generat o opoziţie puternică într-o parte a populaţiei Austriei, o ţară care are 9 milioane de locuitori.

Toţi rezidenţii cu vârste de peste 18 ani erau vizaţi de acea lege, cu excepţia femeilor însărcinate, a persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi a persoanelor care puteau fi exceptate de la vaccinare din motive medicale.


Controalele ar fi trebuit să înceapă la jumătatea lunii martie



Controalele ar fi trebuit să înceapă la jumătatea lunii martie şi ar fi trebuit să fie însoţite de amenzi care variau de la 600 de euro până la 3.600 de euro.

Dar, în cele din urmă, Guvernul de la Viena a decis să suspende aplicarea legii odată cu apariţia variantei Omicron, care este mai puţin periculoasă.

"În prezent există multe argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată", declara, atunci, Karoline Edtstadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene şi Chestiuni Constituţionale.

De altfel, legea a eşuat în a-i convinge pe austriecii care erau reticenţi faţă de vaccinarea anti-COVID-19.

În prezent, circa 62% din populaţia ţării dispune de un certificat de vaccinare valid, un procent care plasează Austria în urma multor state din Europa de Vest. Austria a raportat peste 18.700 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, notează Agerpres.

Citește și - Modificarea contractelor de achiziție a vaccinului. Țările est-europene care au semnat petiția: O risipă de resurse

Un grup de zece țări est-europene au adresat o petiție Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccin împotriva coronavirusului. Petiția invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate ”dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, spun guvernele într-o scrisoare potrivit Politico. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că prezentele contracte privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura injecții, le-au blocat să cumpere prea multe doze care acum nu sunt necesare.

De zece ori mai multe vaccinuri comparativ cu populația UE

 

Comisia a asigurat până la  4,2 miliarde de doze  de vaccinuri împotriva coronavirusului, o cantitate de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

”În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Vaccinurile riscă să expire. O risipă din banii publici

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă ”o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Eforturile depuse de Comisie de a modifica contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel