Austria înăsprește controalele la frontieră, după ce Ungaria a eliberat mai mulți traficanți de persoane. Românii, afectați la rândul lor de decizia Budapestei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Austria a intensificat securitatea granițelor sale după ce Ungaria a eliberat o serie de traficanți de persoane, condamnați la închisoare. Mișcarea Budapestei complică și mai mult relațiile cu Bruxelles-ul.  

În urma informațiilor potrivit cărora sute de deținuți ar fi fost eliberați luni, cu condiția să părăsească țara imediat, secretarul de stat al Ministerului de Interne al Ungariei, Bence Rétvári, a învinuit Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

El a spus că decizia este necesară deoarece UE „refuză să contribuie la controalele la frontieră” și a susținut că UE datorează Ungariei 1,5 miliarde de euro în schimbul măsurilor de protecție a frontierelor externe ale blocului.

Luna trecută, guvernul ungar a emis un decret care a permis eliberarea a până la 700 de deținuți străini condamnați pentru trafic de persoane, cu condiția să părăsească țara în termen de 72 de ore.

Rétvári a declarat pentru Budapest Times că există 2.000 de persoane în închisoare condamnate pentru trafic de persoane, ceea ce ar supraaglomera închisorile.

Decizia de a elibera o serie de deținuți a tensionat relațiile cu Austria, care l-a convocat pe ambasadorul Ungariei.

„Credem că acesta este un semnal complet greșit”, a declarat ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, jurnaliştilor înainte de o reuniune a Uniunii Europene la Bruxelles, adăugând că a cerut „clarificări complete” de la Budapesta.

Mașinile venite din România vor fi printre cele controlate cu cea mai mare atenție

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că va căuta, de asemenea, o explicație, dar a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre consecințele cadrelor de migrație ale UE.

„Comisia este în strânsă legătură cu autoritățile maghiare și va cere, de asemenea, clarificări. Traficul de persoane este o activitate cheie pentru rețelele criminale... iar grupurile mici de traficanți pun viața oamenilor în pericol, oferind perspective false și provocând prejudicii grave migranților”, a spus ea.

Ea a adăugat că statele membre UE sunt obligate să ia măsuri „eficiente” și „proporționate” pentru a reglementa granițele blocului.

În weekend, Ministerul de Interne al Austriei a declarat că va înăspri controalele la frontieră cu Ungaria, concentrându-se în special pe vehiculele care vin din Ungaria, România și Serbia.

Austria este o destinație privilegiată pentru persoanele care se îndreaptă ilegal către inima UE, prin Ungaria, din Balcani. Pentru mulți migranți, ruta maghiară rămâne o opțiune, în ciuda patrulelor de frontieră intensificate și a unui gard de oțel construit de Ungaria după criza migrației din 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel