Austria înăsprește controalele la frontieră, după ce Ungaria a eliberat mai mulți traficanți de persoane. Românii, afectați la rândul lor de decizia Budapestei
Austria a intensificat securitatea granițelor sale după ce Ungaria a eliberat o serie de traficanți de persoane, condamnați la închisoare. Mișcarea Budapestei complică și mai mult relațiile cu Bruxelles-ul.
În urma informațiilor potrivit cărora sute de deținuți ar fi fost eliberați luni, cu condiția să părăsească țara imediat, secretarul de stat al Ministerului de Interne al Ungariei, Bence Rétvári, a învinuit Uniunea Europeană, scrie The Guardian.
El a spus că decizia este necesară deoarece UE „refuză să contribuie la controalele la frontieră” și a susținut că UE datorează Ungariei 1,5 miliarde de euro în schimbul măsurilor de protecție a frontierelor externe ale blocului.
Luna trecută, guvernul ungar a emis un decret care a permis eliberarea a până la 700 de deținuți străini condamnați pentru trafic de persoane, cu condiția să părăsească țara în termen de 72 de ore.
Rétvári a declarat pentru Budapest Times că există 2.000 de persoane în închisoare condamnate pentru trafic de persoane, ceea ce ar supraaglomera închisorile.
Decizia de a elibera o serie de deținuți a tensionat relațiile cu Austria, care l-a convocat pe ambasadorul Ungariei.
„Credem că acesta este un semnal complet greșit”, a declarat ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, jurnaliştilor înainte de o reuniune a Uniunii Europene la Bruxelles, adăugând că a cerut „clarificări complete” de la Budapesta.
Mașinile venite din România vor fi printre cele controlate cu cea mai mare atenție
O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că va căuta, de asemenea, o explicație, dar a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre consecințele cadrelor de migrație ale UE.
„Comisia este în strânsă legătură cu autoritățile maghiare și va cere, de asemenea, clarificări. Traficul de persoane este o activitate cheie pentru rețelele criminale... iar grupurile mici de traficanți pun viața oamenilor în pericol, oferind perspective false și provocând prejudicii grave migranților”, a spus ea.
Ea a adăugat că statele membre UE sunt obligate să ia măsuri „eficiente” și „proporționate” pentru a reglementa granițele blocului.
În weekend, Ministerul de Interne al Austriei a declarat că va înăspri controalele la frontieră cu Ungaria, concentrându-se în special pe vehiculele care vin din Ungaria, România și Serbia.
Austria este o destinație privilegiată pentru persoanele care se îndreaptă ilegal către inima UE, prin Ungaria, din Balcani. Pentru mulți migranți, ruta maghiară rămâne o opțiune, în ciuda patrulelor de frontieră intensificate și a unui gard de oțel construit de Ungaria după criza migrației din 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News