Austria, alocații pentru români. Diaspora sesizează Comisia Europeană
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Comisia Europeana
Comisia Europeana
Diaspora românească a reacționat imediat după inițiativa Austriei care dorește limitarea alocațiilor pentru copii, la nivelul celor din țările de proveniență. În acest sens a fost pregătită o petiție și au început demersurile pentru sesizarea Comisiei Europene. 

Într-un interviu pentru STIRIDIASPORA.RO, Erich Mocanu, reprezentantul unei asociații care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria susține că românii sunt discriminați și există deja un precedent cu Germania care a vrut să adopte o astfel de măsură și care a fost respinsă de Comisia Europeană.

"Pe lângă faptul că această inițiativă a Cancelarului Austriac Sebastian Kurz încalcă legile Europene și a drepturilor copiilor, îi mai și discriminează. Trebuie reținut că acești copii care au părinții departe de casă se vor simți altfel, diferiți, față de cei din statul unde părinții lor lucrează. Acești românii plecați peste granițe din cauza greutăților și nu din plăcere plătesc aceleași contribuții la stat, ca orice cetățean austriac, deci automat este beneficiarul acelorași drepturi că austriacul. Din păcate, majoritatea familiilor nu acceptă varianta că mama care își crește coilul singură să o însoțească și de acea e nevoită să-și lase copilul în România, în grija bunicilor. Este dureros atât pentru mamă, cât și pentru copil.  Statul german a încercat și el această măsură a alocațiilor, dar Comisia Europeană a declarat-o ilegală și tocmai acest precedent ne-a dat convingerea că încercarea noastră poate nu este inutilă. Numărul cât mai mare de semnături va face posibilă chiar prezentarea acestei petiții la Consiliul European," a spus Erich Mocanu.

Cum justifică Austria 

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari. 

Ministrul austriac pentru familie, Juliane Bogner-Strauss, a afirmat că proiectul de lege va duce la reduceri de cheltuieli ale guvernului de peste 100 de milioane de euro pe an. 

Aceste fonduri vor fi folosire pentru copiii din Austria, a declarat dna Bogner-Strauss (OeVP) presei, după o reuniune a cabinetului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel