Data actualizării:
Data publicării:

Austria a spus „nu“ și Ucrainei. „Promisiunea deșartă“ și tergiversările guvernului condus de Nehammer

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Austria nu și-a onorat până în prezent promisiunea făcută Ucrainei.

Încă din luna mai a acestui an, guvernul federal din Austria a promis că va contribui cu două milioane de euro la deminarea Ucrainei. Armata federală a refuzat să ajute din cauza neutralității pe care Austria spune că o are. Cu toate acestea, până acum nu a fost efectuată nicio plată, conform plus24.

În mai a avut loc o dezbatere aprinsă în Austria. Se avea în vedere dacă Viena ar trebui să trimită soldați în Ucraina pentru a ajuta la deminare. Guvernul lui Karl Nehammer a transmis la acea vreme, atât prin vocea cancelarului, cât și prin cea a ministrului Apărării Klaudia Tanner, un „nu” puternic.

Cu toate acestea, guvernul a anunțat că va plăti două milioane de euro din Fondul pentru Dezastre Externe (AKF) al Ministerului de Externe către Fondul Fiduciar Internațional (ITF). Guvernul sloven a înființat ITF ca o organizație internațională de ajutor specializată în deminare.

CITEȘTE ȘI      -      Un român îi dă o replică dură lui Nehammer: Fiind instigați de Putin și Viktor Orbán vor încerca o altă umilință

„Promisiuni deșarte”

Până acum, însă, banii nu au ajuns acolo, după cum a raportat Ö1. Deputatul NEOS Helmut Brandstätter a aflat despre acest lucru de la ITF. Până în prezent, „nici un euro nu a fost virat”. Brandstätter acuză acum guvernul de „promisiuni deșarte”. Deminarea este urgentă pentru ca ucrainenii să se poată contraataca. Două milioane nu înseamnă mult, dar este un semn politic.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ö1 că este necesar un contract pentru plata de la AKF, care nu a fost încă încheiat. Propunerile pentru un anumit proiect au fost primite de la ITF abia pe 4 iulie și sunt acum în curs de revizuire. Potrivit Ministerului de Externe, un transfer este așteptat la jumătatea lunii august. Astfel, guvernul condus de Karl Nehammer tergiversează procesul de deminare a Ucrainei.

Reaintim că ieri, 26 iulie 2023, Guvernul condus de Karl Nehammer a transmis un nou mesaj privitor la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Este „dreptul și datoria fiecărui stat membru de a-și reprezenta interesele naționale”, a precizat guvernul austriac.

CITEȘTE ȘI      -      Răspuns privind aderarea la Schengen. Eugen Tomac (PMP): Comisia Europeană este alături de România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel