Data publicării:

Australia va permite lucrătorilor să ignore apelurile de la șefi în afara orelor de program -Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Australienii lucrează în medie șase săptămâni de ore suplimentare neplătite în fiecare an.

Australia va introduce legi care vor conferi lucrătorilor dreptul de a ignora apeluri și mesaje nerezonabile de la șefi în afara orelor de program fără consecințe, cu posibile amenzi pentru angajatorii care încalcă regula.

"Dreptul de a se deconecta" face parte dintr-un set de modificări ale legilor privind relațiile industriale propuse de guvernul federal în cadrul unui proiect de lege parlamentar, pe care acesta spune că le-ar proteja drepturile lucrătorilor și ar ajuta la restabilirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală.

Legi similare care conferă angajaților dreptul de a-și opri dispozitivele sunt deja în vigoare în Franța, Spania și alte țări din Uniunea Europeană.


O majoritate de senatori au declarat acum sprijin pentru această legislație, a afirmat ministrul Muncii, Tony Burke, din partidul de centru-stânga Labor, într-o declarație miercuri.


Prevederea împiedică angajații să lucreze ore suplimentare neplătite prin dreptul de a se deconecta de la contactul nerezonabil în afara orelor de program, a declarat Burke.

"Ceea ce spunem simplu este că cineva care nu este plătit 24 de ore pe zi nu ar trebui să fie penalizat dacă nu este online și disponibil 24 de ore pe zi", a declarat prim-ministrul Anthony Albanese reporterilor mai devreme în această săptămână.


Proiectul de lege urmează să fie introdus în parlament mai târziu în această săptămână.


Proiectul de lege include și alte prevederi, cum ar fi o cale mai clară de la munca temporară la cea permanentă și standarde minime pentru lucrătorii temporari și șoferii de camion.

Unii politicieni, grupuri de angajatori și lideri corporativi au avertizat că prevederea dreptului de a se deconecta este o extindere excesivă și ar submina trecerea la munca flexibilă, afectând competitivitatea.


Partidul de stânga Greens, care susține această regulă și care a fost primul care a propus-o anul trecut, a spus că este o mare victorie pentru partid. S-a ajuns la un acord între Labor, partidele mai mici și independenți pentru a susține acest proiect de lege, a declarat liderul Greens, Adam Bandt, pe Twitter.


"Australienii lucrează în medie șase săptămâni de ore suplimentare neplătite în fiecare an", a spus Bandt.


Asta echivalează cu peste 92 de miliarde de dolari australieni (60,13 miliarde de dolari) în salarii neplătite în întreaga economie, a adăugat el.

"Această perioadă este a ta. Nu a șefului tău."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel