Aurorele boreale pot fi auzite chiar și atunci când nu se văd. Cum se formează sunetele?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Dacă nu se vede, se aude!

Profesorul Unto K. Laine de la Universitatea Aalto a realizat înregistrări ale sunetelor aurorelor, arătând că fenomenul este mult mai frecvent decât se credea până acum și că apare chiar și în absența aurorei boreale vizibile. „Acest lucru anulează argumentul conform căruia sunetele aurorale sunt extrem de rare și că aurora boreală ar trebui să fie excepțional de luminoasă și plină de viață”, spune Laine.

Laine studiază sunetele asociate cu luminile nordice de mulți ani. În 2016, el a publicat o lucrare care leagă înregistrările sunetelor de trosnituri și pocnituri din timpul unui eveniment auroral cu profilul de temperatură măsurat de Institutul Meteorologic Finlandez (FMI). Fenomenul este mult mai frecvent decât se credea până acum. Aceste date au arătat nu numai că aurorele sunt uneori asociate cu sunete, dar au susținut și teoria lui Laine, potrivit căreia sunetele rezultă din descărcări electrice prin intermediul unui strat de inversiune de temperatură situat la aproximativ 70 de metri deasupra solului. Noile înregistrări au fost făcute noaptea în apropierea satului Fiskars. Chiar dacă nu era vizibilă nicio aurora boreală, înregistrarea lui Laine a captat sute de „sunete aurorale” candidate.

Când înregistrările au fost comparate cu măsurătorile activității geomagnetice efectuate de FMI, a fost evidentă o corelație puternică. Cele mai bune 60 de sunete candidate au fost toate legate de schimbările din câmpul geomagnetic. „Folosind datele geomagnetice, care au fost măsurate independent, este posibil să prezicem cu o precizie de 90% când vor apărea sunetele aurorale în înregistrările mele”, spune Laine. Analiza sa statistică sugerează o legătură cauzală între fluctuațiile geomagnetice și sunetele aurorale. Pentru Laine, cea mai frapantă constatare este faptul că sunetele aurorale au apărut chiar și în absența unor aurore boreale vizibile. „Aceasta a fost cea mai mare surpriză. Sunetele sunt mult mai frecvente decât se credea, dar când oamenii le aud în lipsa unei aurore vizibile, ei cred că este vorba doar de crăparea gheții sau poate de un animal”, spune el, potrivit Phys.org.

O stagiară NASA a descoperit un nou tip de auroră boreală

O studentă aflată în stagiu la Centrul de Zbor Spațial NASA, din Maryland, a descoperit un nou tip de auroră boreală “bizară și neprevăzută”, în formă de scoică, scrie Forbes. Faimoasele aurora borealis și aurora australis au încântat umanitatea timp de milenii, însă o descoperire recentă a detaliat o formă neobișnuită pe care o pot avea aceste lumini. Jennifer Briggs, studentă a programului de fizică din cadrul Universității Pepperdine, a observat luminile nordice în timp ce se mișcau într-o formă de spirală asemănătoare cu o scoică, nemaivăzută până acum. Ce e și mai surprinzător e că mișcarea neobișnuită a luminilor a avut loc într-o perioada neașteptată, nu au existat erupțiile solare ce precedă de obicei o creștere a activității aurale.

Mișcările în spirală ale aurorei au fost observate cu ajutorul camerelor și radarelor montate în Norvegia. Misiunea NASA indică faptul că altceva a deranjat magnetosfera Pământului. “Îți poți imagina că e că și cum cineva ar lovi câmpul magnetic al Pământului,” a declarat Briggs, ce și-a prezentat descoperirea în cadrul unui eveniment al Uniunii Americane de Geofizică ce a avut loc în luna decembrie. “A fost o comprimare masivă, dar localizată.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel