Data actualizării:
Data publicării:

Aurora boreală, vizibilă până joi, ca urmare a unor explozii solare masive. Unde poate fi observată

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mai multe furtuni solare produse în ultimele zile vor face vizibilă aurora boreală până joi. 

Mai multe explozii masive de pe suprafața Soarelui au declanșat marți noaptea avertismente de furtuni geomagnetice care ar putea crea aurore boreale orbitoare în nordul Statelor Unite, Europa și sudul Australiei.

Furtuna geomagnetică care a lovit recent Pământul, considerată a fi cea mai puternică din ultimele două decenii, a luminat deja cerul în Hawaii, Spania, Africa de Sud și în alte locuri în care în mod normal aurora boreală nu este vizibilă, scrie Yahoo News.

Aceste furtuni sunt cauzate de ejecțiile de masă coronală (CME) - expulzări de plasmă și câmpuri magnetice de la Soare, care au nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ. Potrivit experților, cel puțin patru CME care au erupt în ultimele zile se îndreaptă spre Pământ.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA spune că acestea vor ajunge pe Pământ de marți până joi, cu „ceasuri de furtună geomagnetice”.

Totuși, specialiștii spuneau că „cel mai probabil ca cea mai mare parte a activității” va avea loc marți, când exista o avertizare „puternică” de furtună geomagnetică - G3. Avertismentul venea în contextul în care furtunile record din luna mai au fost clasificate drept cel mai extrem nivel al G5. Acest lucru înseamnă că aurorele boreale potențiale din această săptămână nu se vor "rătăci" atât de departe ca cele văzute atunci. Prognoza NOAA arăta totuși că marți, seara târziu, o „auroră ar fi putut fi vizibilă până în nord-estul SUA, prin vestul central superior și în restul statelor din nord, pentru a include nordul Oregonului”.

Unde va putea fi văzută aurora boreală

Aurora boreala ar putea deveni vizibilă în Scoția până joi, dar ar putea fi „împiedicată de orele limitate de întuneric”, a anunțat marți Ministerul Meteorologic al Marii Britanii.

„Cu puțin noroc”, aurorele ar putea fi observate și în nordul Germaniei, Țările de Jos și Belgia, potrivit site-ului SpaceWeatherLive.

Aurora australis ar putea fi vizibilă în sudul statului australian Tasmania și la latitudini similare, a spus Met Office.

Ce este „Cannibal CME”

Experții explică că atunci când CME-urile erup, emit aproximativ un miliard de tone de plasmă, iar un câmp magnetic ajunge de la Soare către planeta noastră. Unul dintre CME-urile venite spre Pământ în această săptămână a fuzionat cu altul, formând ceea ce se numește „Cannibal CME”, conform spaceweather.com.

NOAA a avertizat că mai multe CME continuă să erupă, așa că prin urmare și mai multe ar putea veni spre noi. Oamenii de știință explică că CME-urile se lovesc de magnetosfera Pământului și pot crea furtuni geomagnetice. Astfel, aceste furtuni pot afecta sateliții care orbitează Pământul și pot afecta semnalele radio și sistemele de poziționare GPS. De asemenea, pot distruge rețelele electrice. Amintim în acest context că „furtunile de Halloween” din octombrie 2003 au declanșat întreruperi de curent în Suedia și au deteriorat infrastructura electrică din Africa de Sud. Ca măsură de protecție, în aceste momente, astronauții de pe Stația Spațială Internațională se adăpostesc în timpul activității solare extreme pentru a evita să fie expuși la radiații.

Cele mai multe CME și erupții provin din pete solare, care sunt zone masive, mai întunecate și cu o activitate intensă. Spre exemplu, grupul de pete solare care a provocat furtunile din luna mai avea de 17 ori dimensiunea Pământului, potrivit savanților. Începând de marți, există 11 pete solare pe discul Soarelui, potrivit Met Office. Și asta nu este tot. Am putea avea și mai multe  furtuni geomagnetice, asta pentru că activitatea solară abia se apropie de vârful ciclului său de aproximativ 11 ani. Potrivit estimărilor oamenilor de știință, vârful - numit „maximum solar” - este așteptat între sfârșitul lui 2024 și începutul lui 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel