Aurescu: România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la Schengen
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Aurescu: România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la Schengen
Aurescu: România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la Schengen
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.  

Aurescu a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman. 'În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar.

Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii.

Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state', a spus Aurescu după întâlnire.

Discuţiile au vizat şi aderarea României şi Croaţiei la OCDE. 'Suntem împreună candidaţi în acest proces şi lucrăm împreună pentru paşii următori către procesul de negociere a aderării', a spus Aurescu.

Ministrul croat a arătat că ţara sa se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie şi că susţine adoptarea aceleiaşi decizii şi pentru România şi Bulgaria.

'Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria', a spus Gordan Grlic Radman.

El a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România. Oficialul croat efectuează o vizită în România, notează Agerpres. 

Bogdan Aurescu a spus câți militari străini sunt, acum, în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că în România sunt aproximativ 5.000 de militari NATO, alături de tehnica de luptă aferentă.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, duminică seară, la Digi 24, că la unul dintre summiturile NATO s-a decis crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România.

„Avem, în acest moment, în România, aproximativ 5.000 de militari NATO. Una dintre deciziile importante luate la Summitul NATO din martie, cel de dinaintea Summitului de la Madrid, a fost crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România, cel care este condus de Franţa. În cadrul acestui grup de luptă, există militari francezi, belgieni, olandezi, la care se adaugă prezenţa militară americană. În jur de 5.000 de militari aliaţi, împreună cu tehnica de luptă aferentă, sunt deja în România”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a explicat că grupul de luptă conceput iniţial ca fiind un batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă. „La summitul de la Madrid a mai fost luată o decizie importantă, şi anume de consolidare şi eficientizare, în continuare, a securităţii flancului estic. Asta înseamnă că Grupul de luptă care iniţial a fost conceput ca având nivel de batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă. Asta nu înseamnă că toţi aceşti militari vor fi prezenţi tot timpul în România. Asta înseamnă, însă, că trebuie să lucrăm de aici înainte pentru implementarea acestei decizii a Summitului de la Madrid, în aşa fel încât să creştem acest grup de luptă la nivel de brigadă prin alocarea clară de forţe suplimentare, care, dacă este nevoie, vor veni în România. Oricum, ei vor veni în România pentru exerciţii şi pentru interoperabilitate cu ceilalţi militari aliaţi”, a explicat ministrul Bogdan Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel