Data publicării:
Aurescu, despre incidentul din Polonia: Arată cât de sensibilă este situaţia de securitate. Nu e loc de speculaţii
Incidentul din Polonia arată cât de dificilă este situaţia de securitate, dar este nevoie de "claritate" în legătură cu circumstanţele în care a avut loc şi în acest caz "nu e loc de speculaţii", a subliniat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie la conferinţa internaţională "Gândirea Militară Românească - Dinamica arhitecturii de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept strategic NATO".
"Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil", a spus Bogdan Aurescu.
El a amintit că miercuri se întruneşte Consiliul Nord-Atlantic. "Ambasadorii tuturor statelor NATO discută despre circumstanţele acestui incident. Aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, România este pe deplin solidară cu Polonia şi transmitem condoleanţe apropiaţilor celor două victime ale exploziei de seara trecută. Nu e loc de speculaţii. Trebuie să avem claritate în ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc incidentul", a arătat Aurescu.
S-a referit şi la atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în contextul incidentului din Polonia.
"Am luat la cunoştinţă declaraţiile preşedintelui Biden şi ale preşedintelui Duda, dar faptul că s-a întâmplat aşa ceva arată că maniera în care Rusia ţinteşte infrastructura civilă din Ucraina, în încercarea de a slăbi rezilienţa societăţii şi voinţa Ucrainei de a lupta împotriva agresiunii, este profund inadmisibilă. Dar sunt încrezător şi cred că toată lumea din această încăpere ar trebui să aibă încredere în faptul că Ucraina va continua lupta în mod eficient", a punctat ministrul de Externe.
Kievul cere instituirea unei zone de interdicţie aeriană după incidentul cu rachetă în Polonia; alerte antiaeriene în Ucraina
Sirenele de alarmă au sunat din nou miercuri dimineaţă în toate regiunile din Ucraina, potrivit unei aplicaţii oficiale a apărării antiaeriene ucrainene, la o zi după lovituri intense cu rachete din partea Rusiei asupra infrastructurilor energetice, soldate cu cel puţin un mort la Kiev, unde două clădiri de locuit au fost lovite, potrivit France Presse.
Pe o hartă a ţării actualizată în timp real, cele 20 de regiuni ucrainene erau în stare de alertă la ora locală 10:03 (8:03 GMT), potrivit acestei aplicaţii.
O zonă de interdicţie aeriană trebuie să fie instituită asupra Ucrainei, a insistat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în urma unui atac cu rachete soldat cu două decese în Polonia vecină, ceea ce a exacerbat temerile legate de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina, relatează DPA.
'Noi am cerut să fie închis cerul, pentru că cerul nu are graniţe. Nu (are graniţe) pentru rachete ieşite de sub control. Nu (are graniţe) pentru ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii noştri din UE şi NATO', subliniază Reznikov într-un tweet.
'Aceasta este realitatea despre care am avertizat', afirmă ministrul ucrainean, referindu-se la numeroasele apeluri ale Kievului către statele membre NATO de a institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. Occidentul a respins la vremea respectivă această posibilitate din teama ca conflictul din Ucraina să se transforme într-un război total în Europa, aminteşte RBC.ua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News