Aurel Meiroșu (certSIGN): Așteptăm noua lege a semnăturii electronice. Faptul că suntem așa în urmă cu multe lucruri ar trebui să fie un avantaj
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Aurel Meiroșu, manager dezvoltare afaceri la certSIGN, a vorbit despre noua lege a semnăturii electronice

Aurel Meiroșu a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i facă România în implementarea semnăturii digitale în concordanță cu Regulamentul eIDAS privind identificarea electronică și serviciile de încredere:

„Avem, evident, mult de recuperat. Noi suntem direct impactați de tot ce înseamnă zona de reglementare și aici cred că ar trebui să devină un pic mai clar faptul că tot ce înseamnă regulamente europene este lege pentru toate statele membre. Ce poți face la nivel național e să poți să reglementezi anumite aspecte care sunt lăsate la interpretarea statelor membre de către Comisie și aici noi ne uităm și la ce au făcut alte state vis-a-vis de acest regulament.

Îmi vine în minte un exemplu, apărut chiar înainte de pandemie, în 2020, Spania. Spania are la nivel național un număr de 43 de furnizori de servicii de încredere calificați, exact cum suntem noi. În 2020 au propus o lege care clarifică sau optimizează exclusiv zona de identitate digitală, sancțiuni și recunoaștere, dar, din perspectiva Regulamentului eIDAS, nu au dat alte conotații serviciului în sine, cum este semnătura electronică calificată, mijlocul de identificare electronică și așa mai departe.

Atunci, evident că tu, la nivel național, trebuie, în primul rând, să crești adopția și să nu schimbi regulile. Noi suntem cumva în așteptarea noii legi a semnăturii electronice. Cea veche are aproape 20 de ani și sunt vreo 3 forme în Parlament. Există promisiuni, domnul ministru e foarte orientat și către zona aceasta, există o formă să zicem rezonabilă, dar poate vom trece prin același procedeu fericit în primul rând cu industria direct implicată.

Evident că aici e vorba de industria IT, dar specialiștii sunt în primul rând cei pe care îi reglementezi. Sperăm să închidem și acest capitol, sperăm ca el să fie aliniat exact cum procedează și celelalte state membre. Câteodată, faptul că suntem așa în urmă cu multe lucruri ar trebui să fie un avantaj, să sărim niște etape și să implementăm exact ce fac cei din societățile dezvoltate, mai mature, pentru că e cumva natural“, a conchis, la dezbaterea „Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale“, Aurel Meiroșu, manager dezvoltare afaceri la certSIGN.

Meiroșu, certSIGN: Cu riscul de a fi cinici, trebuie să o recunoaștem! E un drum ireversibil, viitorul a sosit

Aurel Meiroșu, manager dezvoltare afaceri al certSIGN, invitat în cadrul dezbaterii organizate de DCMedia Group, intitulată "Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale", a vorbit despre cum s-a schimbat lumea în ultimii ani datorită evoluției tehnologiei.

"Cu riscul să fim un pic cinici trebuie să recunoaștem că această pandemie a fost un trigger pentru absolut toate zonele pe care fiecare dintre noi le gestionăm, dincolo de faptul că sunt de business, tehnice, poate chiar și aspecte de ordin juridic pentru că iată, și în pandemie au apărut foarte multe reglementări, atât la nivel național, cât și european. Deci, personal, nu cred că de la marea industrializare din secolul XIX, omenirea a mai avut parte de un asemenea trigger, care, cel puțin pe termen mediu și lung, deci următorii 50-100 de ani pot schimba radical foarte multe aspecte, în primul rând din viața de zi cu zi și în interacțiunile cotidiene.

Aurel Meiroșu, trei exemple care arată evoluția tehnologiei

Vă dau trei exemple pe care cu toții le cunoaștem, cel puțin în ultimii 20 de ani, dar m-aș rezuma la ultimii 10 ani, trei exemple care în momentul de față au devenit mature și anume:

1. Tehnologia blockchain. Dincolo de NFT-uri și chestii speculative, discutăm despre o tehnologie care este pe de o parte foarte accesibilă, demonstrată că este sigură și îți permite să ai trasabilitatea foarte multor lucruri.

2. Motoarele electrice. Nu știu dacă ne gândeam în urmă cu 20 de ani că Dacia va fi electrică vreodată în viața asta. În momentul de față, dacă ești producător auto și nu ai motor electric, nu exiști sau vei dispărea (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel