"Aur" în valoare de 500.000 de dolari, găsit într-o balenă moartă
O bucată masivă de „aur plutitor” a fost descoperită în burta unei balene moarte, eșuată pe insula spaniolă La Palma.
Este vorba despre ambră, un material extrem de valoros. Practic, acest "aur" al adâncurilor nu este altceva decât un material ceros secretat de cașaloți atunci când înghit material indigerabil cum ar fi ciocul de calmar. Ambra se foloseşte cu precădere în industria parfumurilor şi, tocmai pentru că are o utilitate atât de însemnată, se vinde cu mii de dolari per kilogram.
Bucata găsită în Insulele Canare cântărea aproximativ 9,5 kilograme și s-ar putea vinde cu aproximativ 550.000 de dolari. Antonio Fernández Rodríguez, cercetător în domeniul sănătății animale la Universitatea din Las Palmas, a dat peste bucata de ambră în timp ce investiga carcasa unei balene eșuate, în încercarea de a-şi da seama cum a murit aceasta, informează Live Science. Cercetătorii cred că bucata de aur plutitor (ambră) ar fi perforat intestinul balenei, ceea ce a dus la moartea acesteia.
De ce "aurul plutitor" este o raritate
Doar între 1% și 5% dintre cașaloți (Physeter macrocephalus) secretă ambră din canalul biliar. În mod normal, balenele regurgitează obiectele pe care nu le poate digera, însă atunci când nu o fac, această soluţie ajută la protejarea organelor balenei de orice obiect sau rest dur ori ascuţit care ar putea să le rănească stomacul.
Comerțul cu ambră, ilegal?
Caşaloţii au fost una dintre cele mai vânate specii de balene, dar populaţia lor a scăzut în timp din cauza capturării excesive. Aşadar, specia încă este considerată vulnerabilă. Cașaloților li se acordă cel mai înalt nivel de protecție conform Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii pe cale de Dispariție, un tratat internațional care interzice vânzarea diferitelor specii amenințate și a părților acestora.
Însă pentru că ambra este considerată un deșeu animal, nu este acoperită de tratat și este legal să fie vândută în multe țări. În Statele Unite este interzisă vânzarea și deținerea de ambră, deoarece provine de la un animal protejat. În Uniunea Europeană, care include Insulele Canare, comerțul cu ambră este legal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News