AUDIERI miniștri Guvern Ciucă, în Parlament, 24 noiembrie 2021. Cele mai importante declarații ale miniștrilor audiați, avertismente și promisiuni/ VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Audieri miniștri Guvern Ciucă/24 noiembrie 2021
Audieri miniștri Guvern Ciucă/24 noiembrie 2021
Miniștrii propuși în Guvernul condus de Nicolae Ciucă sunt audiați astăzi în Parlament, în comisiile parlamentare de specialitate. 

UPDATE 18:25: Vasile Dîncu a primit, miercuri, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.

Au fost întrunite 34 de voturi "pentru" avizul favorabil şi şase "împotrivă". Avizul este consultativ.

UPDATE 17:55: Ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi Comisia pentru tineret şi sport, respectiv senatorii din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi şi Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport au aprobat mandatul Gabrielei Firea cu 38 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 4 abţineri.

UPDATE 17:51: Daniel Cadariu (PNL), ministrul propus pentru IMM și Turism, a primit aviz favorabil - 32 voturi pentru, 12 voturi împotrivă, 0 abțineri. 

UPDATE 17:40: Lucian Bode a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Avizul este consultativ.

UPDATE 17:15: Marius Budăi (PSD), propus ministru al Muncii, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite - 28 voturi pentru. 

UPDATE 17:05: Florin Spătaru (PSD), propus ministru al Economiei, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite - 30 voturi pentru, 19 voturi împotrivă, 0 abțineri. 

UPDATE: Urmează o pauză, după audierile de la ora 12:45, iar următoarele audieri vor începe la 16:30. Miniștrii audiați până acum au primit aviz pozitiv. 

UPDATE: Audierile continuă la ora 12:45, cu:

- Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe - Comisia pentru politică externă, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării/Comisia pentru politica externa, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Bogdan Aurescu a vorbit despre relația cu Marea Britanie, după Brexit, parteneriatul estic, dimensiunea de descurajare și apărare, mai ales la Marea Neagră, dar și despre parteneriatul strategic cu SUA, care va aniversa 25 de ani în 2022. În contextul ultimului punct, s-a vorbit despre prezența militară americană sporită în România, dar și despre călătoria liberă în America, fără viză (Visa Waiver). 

Vezi în VIDEO: 

- Tanczos Barna, propus ministru al Mediului- Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, Comisia pentru mediu, Comisia pentru ape, păduri, pescuit si fond cinegetic

"Avem nevoie de politici noi în mai toate domeniile de activitate. Este nevoie de un consens la nivel politic. Protecţia mediului nu este un domeniu care să dezbine, ci unul care să aducă aproape toate forţele politice. Este nevoie de un angajament ferm. Trebuie să avem o abordare la nivel politic extrem de ambiţioasă. Să trecem peste "ce se poate", şi să facem mai mult de ce se poate. Pentru noi, cei care avem grijă de mediul înconjurător, "nu se poate' este innaceptabil. De asemenea, este nevoie de colaborare eficientă cu mediul privat. Foarte multe dintre reglementările din domeniu pot afecta mediul economic, persoanele private. De aceea, este nevoie de un dialog cu mediul privat şi societatea civilă. Avem nevoie de o reformă administrativă, de creştere a capacităţii administrative şi de întărire a capacităţii de control. Trebuie să trecem peste faza de control personală, prin persoanele angajate pentru asta, să facem asta şi prin controale încrucişate, prin analiză macro oferită de anumite organe al statului - Poliţie, ANAF, Garda de Mediu, Poliţia economică", a spus Tanczos Barna. 

- Virgil Popescu, propus ministru al Energiei -  Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru industrii și servicii/Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru energie, infrastructura energetică și resurse minerale

Virgil Popescu a declarat că-și propun promovarea de investiții în domeniul energetic, punctând că acum e necesară intervenția statului pentru menținerea unui nivel de trai decent: ”În contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, este necesară continuarea intervenției statului, prin măsuri de reglementare, pentru menținerea unui nivel de trai decent al populației”

UPDATE: Audierile continuă la ora 12:00, cu următorii miniștri propuși: 

- Florin Roman, propus ministru al Digitalizării- audiere în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Comisia pentru știința și tehnologie/ Comisia pentru comunicații si tehnologia informației, Comisia pentru știinta, inovare și tehnologie

Florin Roman a amintit că ministerul este unul nou și că, deși se cunosc bine, se află pentru prima dată în fața colegilor parlamentari, din postura de ministru propus. ”Când mi s-a propus funcția de către domnul Nicolae Ciucă, am acceptat după ce am analizat dacă pot aduce plus valoare acestui domeniu. Cred că puterea exemplului e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi” a spus Florin Roman amintind ce a reușit ca deputat, pentru digitalizarea administrației publice, prin simplificarea emiterii autorizațiilor de construcții și certificatelor de urbanism. El a acuzat o ”luptă colosală” cu funcționari ai statului. 

Vezi mai mult în video: 

- Sorin Grindeanu, ministru propus al Transporturilor- audiere în Comisia pentru transporturi și infrastructură/ Comisia pentru transporturi și infrastructură

”România se află la un punct de cotitură” afirmă Sorin Grindeanu. ”România are nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructura de transport” a punctat el, subliniind necesitatea unui plan strategic pe termen lung, în conformitate cu PNRR. El a punctat că ”realizez nevoia de a avea un trafic decent”. ”Valea Oltului de la Pitești la Sibiu este un calvar” a afirmat Sorin Grindeanu, care a spus că conduce foarte mult. 

- Dan Vîlceanu, ministru propus la Investiții și Proiecte Europene- audiere în Comisia pentru afaceri europene

”Dincolo de cei 29 de miliarde pe care-i vom putea lua prin PNRR, foarte important este că avem aceste 64 de reforme care vor schimba România, reforme uitate în cei 30 de ani de la Revoluție. Aș vrea să avem o dezbatere, să putem discuta, nu numai astăzi, dar și în viitor, ca dialogul nostru să fie permanent” a spus Dan Vîlceanu. Cu privire la PNRR, el spune că ”dacă există o întârziere mică, ea poate fi recuperată”, acuzând și situația politică în acest sens. 

- Alexandru Rafila, propus ministru al Sănătății - audiere în Comisia pentru sănătate și familie/ Comisia pentru sănătate publică

”Există nevoie de construcție a sistemului de sănătate, să lucrăm modest, asumat și perseverent ca oamenii să aibă acces la sistemul de sănătate” a spus Alexandru Rafila. Lipsa asistenței medicale în ambulatoriu a fost blamată de Alexandru Rafila, acuzând că a crescut mortalitatea, aglomerând spitale și blocând accesul la serviciile de sănătate vitale. El vede o ”oportunitate majoră” în PNRR, sperând că va fi demarată construcția unor spitale și renovarea altora. 

UPDATE: Audierile continuă la ora 11:00, cu următorii miniștri propuși: 

”Profesorul nu va fi înlocuit niciodată în școală”

- Sorin Cîmpeanu, propus ministru al Educației - audiere în Comisia pentru învățământ/ Comisia pentru învățământ, tineret și sport

Educația cu prezența fizică a fost obiectivul major pe care l-am realizat.” a spus Sorin Cîmpeanu, amintind că nu toate deciziile au fost la Ministerul Educației, în contextul pandemiei care a generat situația învățământului de acasă. El a punctat că-și pune mari speranțe în programul de guvernare. ”Profesorul nu va fi înlocuit niciodată în școală, chiar dacă atributele sunt în evoluție, inclusiv din perspectiva educației digitale.” a punctat, în timpul prezentării, Sorin Cîmpeanu. 

Vezi mai mult în video: 

- Cseke Attila, propus ministru al Dezvoltării - audiere în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului/Comisia pentru administrație publică

"Cu acordul Parlamentului, putem să continuăm ceea ce am început în decembrie. Sunt două-trei domenii mari care ne aşteaptă ca şi provocare la MDLPA - partea de dezvoltare, cea mai vizibilă a ministerului, în care, pe lângă programele consacrate, anul acesta deja a avansat Programul naţional de construcţii de creşe, în care avem deja aprobate 138 de unităţi administrativ teritoriale, 43 sunt deja în procedură de achiziţii. Şi lucrăm la lansarea unui nou program de investiţii: patinoare artificiale didactice pentru mediul urban, în primul rând, din România, pe două proiecte tip. Evident, toate investiţiile pe care le avem le vom continua şi vor fi lansate şi alte investiţii, ele sunt cunoscute", a afirmat Cseke Attila, care a primit din partea Comisiilor reunite de administraţie aviz pozitiv cu majoritate de voturi.

Două urgențe majore: Rectificarea bugetară și elaborarea actelor pentru încasarea avansului din PNRR

- Adrian Câciu, propus ministru al Finanțelor - audiere în Comisia pentru buget, finanțe și bănci/ Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital

”Poate sunt puțin controversat în această poziție, după ce în ultimii doi ani am ales să-mi exprim opiniile în spațiul public.” spus Adrian Câciu, în prezentarea sa. El a punctat că acum va trebui ”să și livrăm”, punctând două elemente urgente: rectificarea bugetară și elaborarea actelor pentru încasarea avansului din PNRR. ”Sunt primele lucruri pe care trebuie să le facem, din prima zi” a spus Adrian Câciu, amintind că trebuie pregătit și bugetul pentru anul viitor. Conform acestuia, rectificarea bugetară va fi făcută vineri. 

- Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției - audiere în Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru constituționalitate Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale/Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări/ Comisia pentru constituționalitate Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități

”Nu putem asista cum interlopi își afișează în spațiul public averile dobândite ilicit sau capacitatea de a produce violență” a transmis, ferm, Cătălin Predoiu, în timpul audierilor, făcând apel la șefii Parchetelor, amintind că poate face și propuneri de revocare în ceea ce-i privește. ”Rezultatele sunt încă departe de așteptările cetățenilor care apelează la justiția românească, încrederea în justiția noastră a scăzut” a punctat el. În același timp, a subliniat că s-a format un adevărat ”nod” al dezacordurilor privind la soluțiile găsite la problemele din justiție. ”Cu cât fiecare va trage mai tare, în neștire, de sforile acestui nod, cu atât mai mult se va strânge și va fi și mai greu de dezlegat. Abordarea corectă este ca fiecare să slăbească sfoara de care ține” a afirmat Cătălin Predoiu, punctând că e nevoie de compromis. ”Dacă nodul va fi de nedesfăcut, nu vom evita să-l tăiem cu sabia legiferării” a continuat el. Printre probleme, a identificat acuta lipsă de personal. 

”Dacă nu v-am convins, nu mă votați” a afirmat el. 

Vezi mai mult în video: 

UPDATE: Audierile încep la ora 10:00. Primii audiați sunt:

- Lucian Romașcanu, propus ministru al Culturii- audiere în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă/ Comisia pentru cultură și media/ A primit 15 voturi pentru numirea ca ministru, trei voturi împotrivă şi o abţinere. 

”Sper să preiau din ceea ce s-a întâmplat bine, cu viziune până acum, și să ducem mai departe. Cea mai importantă prioritate este finanțarea, n-am reușit să ne apropiem de 0,1% din PIB decât în anul Centenarului. Mare parte din bani nu fac decât să tranziteze Ministerul, mergând către salariile instituțiilor subordonate, iar programe importante, precum cel de restaurare a monumentelor istorice, s-au văzut întotdeauna fără fonduri necesare. Mi-aș dori să conving colegii din Guvern să ajungem la 0,1% din PIB, iar, în următorii 8 ani, sperăm la 1%. Industria creativă din România aduce 3,5% din PIB, chiar în contextul acesta vitreg, iar Ministerul Culturii joacă un rol extrem de important în susținerea tuturor evenimentelor culturale, chiar dacă sunt ale statului sau sunt operate de jucători independenți” a spus Lucian Romașcanu. 

Vezi mai mult în video: 

Moment de RĂSCRUCE în agricultură. Potențial fantastic. Ce ne lipsește

- Adrian Chesnoiu, propus ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale- audiere în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice/Comisia pentru agricultură, industrie alimentara și dezvoltare rurală/ A primit 28 voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

”Agricultura României este la un moment de răscruce, vedem ce se întâmplă la nivel global. România e un mare producător de cereale, cu un potențial agricol fantastic, pe care, din păcate, poate nu am știut cel mai bine să-l exploatăm ca să putem deveni, pe lângă exportator de materii prime, exportator de produse cu valoare adăugată” a afirmat Adrian Chesnoiu, punctând că ”este un pilon principal să înțelegem, poate în al 12-lea ceas, că atât timp cât știm să producem și fermierii români sunt capabili să producă materie primă de înaltă calitate, este responsabilitate noastră, a factorilor decidenți, să venim cu politici publice coerente”.

Vezi mai mult în video:  

Semnal de alarmă privind ANTRENORII României

- Eduard Novak, propus ministru al Sportului - audiere în Comisia pentru tineret si sport/Comisia pentru învățământ, știința, tineret și sport./ A primit 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se şi 3 abţineri.

”Trebuie să creăm un sistem să motivăm și să punem la lucru antrenorii, să fie specializați, pe categorii și, desigur, să fie și recompensați financiar. Un salariu de 2.500 de lei - 3.000 de lei nu e motivant pentru antrenori.” a spus Eduard Novak, care a precizat că e nevoie de o generație nouă, tânără de antrenori. El a mai punctat că ”foarte mulți părinți își scot copiii din sport, pentru că nu văd viitor în acest domeniu”.  Ministrul a mai subliniat că oricine construiește o bază sportivă în România ”trebuie să ne întrebe pe noi”, acuzând lipsa unei strategii. ”Să investim toți în aceste sporturi, atunci o să avem și rezultate. Deocamdată, nu suntem în stare să susținem 70 de sporturi” a precizat el. 

”Vrem să implementăm același tip de finanțare care există și-n Ungaria” a mai spus Eduard Novak, considerând că ar fi un plan de finanțare ”măreț”, total diferit. E vorba de un proiect de 400 de pagini, ce este tradus. 

Vezi mai mult în video: 

Aceste prime audieri au loc până la ora 10:45. 

---- 

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului.

Conform prevederilor regulamentare, fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, arată Agerpres. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Lista Guvernului Ciucă, PNL - PSD - UDMR - Minorități: 

* prim-ministru - Nicolae Ciucă

* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu

* vicepremier - Kelemen Hunor

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila

* ministrul Finanţelor - Adrian Câciu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu

* ministrul Economiei - Florin Spătaru

* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu

* ministrul Energiei - Virgil Popescu

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu

* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna

* ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea

* ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman

* ministrul Sportului - Eduard Novak

* ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu

* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode

* ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu

* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu.

Audierile în comisiile parlamentare încep la ora 10:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel