Audiere la Capitoliu: Trump respinge mărturia fiicei sale Ivanka. "Această anchetă e doar o vânătoare de vrăjitoare"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Fostul președinte al SUA, Donald Trump, ia poziţie în ancheta care tratează acuzaţiile de fraudă electorală la alegerile din 2020.

Ancheta privind revoltele din 2021 din Capitolul SUA  a dezvăluit un clip care nu a mai fost difuzat niciodată în care Ivanka respinge afirmațiile. Trump spune că fiica lui nu s-a uitat la rezultatele alegerilor și nu a verificat cu atenţie. Democrații susțin că atacul mafiei asupra Congresului a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat de luni de zile din partea lui Trump. Imaginile grafice și mărturia raidului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington DC au fost televizate joi de comitetul select al Camerei Reprezentanților SUA. Audierea prime-time a atras 20 de milioane de telespectatori pe rețelele TV. Emisiunea a inclus şi o mărturie a fostului procuror general al SUA, Bill Barr, care spune că a respins în mod repetat afirmațiile președintelui în funcție cum că frauda electorală l-a făcut să piardă alegerile, notează BBC.

Trump: Ivanka a încercat doar să fie respectuoasă

Un alt fragment a fost difuzat din interviul comisiei cu Ivanka Trump din aprilie, când a fost întrebată despre reacția ei la evaluarea domnului Barr. „Mi-a afectat perspectiva”, a spus doamna Trump. „Îl respect pe procurorul general Barr, așa că am acceptat ceea ce spunea”. Trump a răspuns vineri pe site-ul său de socializare, Truth Social, etichetând ancheta drept "vânătoare de vrăjitoare". „Ivanka Trump nu a fost implicat în analizarea sau studierea rezultatelor alegerilor”, a adăugat el. „Ea a încercat doar să fie respectuoasă cu Bill Barr și cu poziția sa de procuror general.” De asemenea, președintele l-a criticat pe dl Barr ca fiind un „laș”, în timp ce a continuat să insiste că alegerile au fost „falcate”.

Investigaţiile continuă

Ivanka Trump a fost consilier prezidențial în administrația tatălui ei și l-a însoțit la mitingul pe care l-a găzduit în fața Casei Albe, chiar înainte de atacul la Capitoliul SUA. Mai multe cazuri de fraudare a alegerilor au fost urmărite penal de la alegerile din noiembrie 2020, dar nu au apărut dovezi concrete cu privire la o astfel de activitate criminală la orice amploare care ar fi putut influența victoria președintelui Joe Biden.

Comitetul Camerei va organiza încă cinci audieri în următoarele două săptămâni. Sesiunea de lunea viitoare va încerca să arate că Trump și cercul său de apropiaţi știau că alegerile au fost pierdute, dar au răspândit, oricum, acuze de fraudă. De aproape un an, acest grup de aleşi - şapte democraţi şi doi republicani - a audiat peste 1.000 de martori, printre care doi copii ai fostului preşedinte, şi a trecut prin 140.000 de documente pentru a face lumină asupra acţiunilor şi gesturilor precise ale lui Donald Trump înainte, în cursul şi după acest eveniment care a zguduit din temelii democraţia americană.

"Preşedintele Trump a convocat mulţimea, a adunat mulţimea şi a aprins fitilul pentru acest atac", a declarat Liz Cheney, una dintre puţinii aleşi republicani care au acceptat să facă parte din această comisie. Pentru a-şi susţine concluziile, comisia "6 ianuarie" a publicat imagini inedite ale violenţelor din acea zi rece de iarnă, când mii de partizani ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington pentru a denunţa rezultatul alegerilor din 2020, pierdute de fostul magnatul imobiliar.Un sondaj Ipsos, ale cărui rezultate au fost publicate astăzi, indică însă faptul că peste jumătate din republicani sunt convinşi că atacul asupra Capitolului a fost de fapt orchestrat de democraţi, care au vrut să arunce o lumină proastă asupra lui Donald Trump, scrie RADOR.

Citeşte şi Audieri în Camera Reprezentanților după asaltul asupra Capitoliului. Democrații anchetează familia lui Trump și asistenții fostului președinte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel