Auchan, după ce ANPC a propus închiderea a 4 magazine din București: Problemele au fost remediate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Auchan, după ce ANPC a propus închiderea a 4 magazine din București: Problemele au fost remediate . Facebook ANPC
Auchan, după ce ANPC a propus închiderea a 4 magazine din București: Problemele au fost remediate . Facebook ANPC
Remedierea aspectelor sesizate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în urma controalelor la mai multe magazine Auchan a fost dispusă imediat, fiind deja finalizată în cea mai mare măsură, iar marţi dimineaţă urmează să fie transmise către OPC Bucureşti solicitările ce se impun în vederea redeschiderii către consumatori a zonelor supuse controlului din magazinele în cauză, afirmă reprezentanţii retailerului.

"Confirmăm faptul că reprezentanţi ai ANPC au derulat astăzi un control în câteva magazine. Autoritatea ne-a sesizat mai multe aspecte, diferite de la un magazin la altul, a căror remediere a fost dispusă imediat, fiind deja finalizată în cea mai mare măsură. Urmează să transmitem către OPC Bucureşti, mâine dimineaţă, solicitările ce se impun în vederea redeschiderii către consumatori a zonelor supuse controlului din magazinele în cauză.

Toate magazinele noastre au sisteme de audit şi control al calităţii, avem implementată respectarea standardelor ISO pentru managementul calităţii - fiecare hipermarket beneficiind şi de un responsabil de calitate dedicat acestora - toate cu scopul de a răspunde cât mai bine prevederilor legale. De asemenea, magazinele noastre respectă măsurile pentru protecţie sanitară împotriva Covid-19. Ne asigurăm clienţii că vom creşte şi mai mult gradul de vigilenţă şi control în această perioadă", dau asigurări oficialii Auchan România.

ANPC a propus închiderea a 4 magazine din București

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a propus închiderea a patru unităţi Auchan din Bucureşti - magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni - pe o perioadă de cel mult şase luni, în urma abaterilor importante descoperite în urma unor controale desfăşurate luni.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, controalele întreprinse de echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) din Regiunea Bucureşti-Ilfov - coordonate de vicepreşedintele ANPC, Mihai Culeafă, directorul general al ANPC, Paul Anghel, şi comisarul şef al CRPC Bucureşti-Ilfov, Ionuţ Voevozeanu - în zonele alimentare ale magazinelor din marile lanţuri de hipermarketuri au continuat.

Astfel, în data de 1 noiembrie 2021, au fost efectuate verificări ale modului în care este respectată legislaţia în vigoare, în domeniu, la patru puncte de lucru din Capitală ale Auchan România (magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni).

Abateri graveÎn urma controlului, au fost înregistrate abateri importante, care au dus la amenzi contravenţionale în valoare totală de 102.000 de lei şi dispunerea unor măsuri complementare importante, printre care oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele patru magazine şi propunerea de închidere pe o durată de cel mult 6 luni a tuturor celor patru unităţi.

De asemenea, ANPC a propus oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată: mezeluri/brânzeturi, gastro, cofetărie, pâine, cofetărie - Auchan Vitan; carne, mezeluri şi lactate, brutărie, gastro, cofetărie, măsline vrac - Auchan Militari; peşte, gastro, cofetărie, mezeluri/brânzeturi, carne afumată - Auchan Titan; carne pasăre, lactate, ouă, carmangerie, peşte congelat, măsline, mezeluri/brânzeturi, gastro - Auchan Berceni.

Potrivit comunicatului, cele mai frecvente abateri de la legislaţia în vigoare, constatate de comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au fost: comercializare fructe şi legume care prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezenţă a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistenţă moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.), lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman;

Comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro;

Nerespectare temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare; utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită; utilizarea unor bureţi de sârmă şi coşuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum şi a unor ustensile deteriorate; utilizarea meselor de expunere a produselor calde fără a fi igienizate corespunzător; existenţa unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum şi agregate frigorifice neigienizate;

Existenţa la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora; la vitrinele asistate conţinând mezeluri/brânzeturi/carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificaţie şi spaţiul de depozitare al produselor de cofetărie, au fost constatate prezenţa ruginei, vopsea exfoliată, insecte moarte, fire de păr, zone oxidate, acumulare de apă provenită din nefuncţionarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice, lichid provenit de la produse din carne ambalată, prezenţa prafului în strat gros pe rafturi şi ventilatoare, prezenţa de resturi alimentare.

În plus, comisarii au mai identificat: absenţa, de pe etichetele de produs, a menţiunilor privind prezenţa ingredientelor cu potenţial alergen, în produsele preparate în magazine şi alte deficienţe de etichetare a produselor realizate în unitate; prezenţa unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheaţă în ambalaj;

Utilizarea unor cântare fără verificări metrologice periodice; comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oţet), constatându-se faptul că nu se precizează originea oţetului, precum şi faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oţet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic. VEZI GALERIE FOTO AICI!


"ANPC supraveghează cu maximă atenţie, în continuare, piaţa pentru a verifica modul în care operatorii economici respectă reglementările în vigoare, în domeniu, şi îi asigură pe cetăţeni că depune toate eforturile necesare pentru ca eventualele încălcări ale drepturilor consumatorilor să fie prevenite sau stopate", se precizează în comunicat, notează Agerpres.

VEZI ȘI Pozele zilei vin de la Cora din Cluj Napoca: Nevaccinații și vaccinații au intrări diferite, dar se întâlnesc la mijloc / UPDATE Răspuns CORA. Amendă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel