Au primit ordin de evacuare. Incendiu extrem de violent pe o insulă din Australia
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Locuitorii de pe o insulă din Australia au primit ordin să plece de pe insulă din cauza unui incendiu extem de vegetație. 

Locuitorii de pe insula australiană Fraser au primit luni ordin de "evacuare imediată" după ce un incendiu de vegetaţie care arde de câteva săptămâni s-a înteţit şi s-a apropiat de aşezarea Happy Valley, relatează agenţia DPA, scrie Agerpres. 

Incendiul de pe populara insulă de vacanţă Fraser - cunoscută şi sub numele K'gari -, situată în apropiere de coastele statului Queensland, este activ începând de la mijlocul lunii octombrie şi a distrus mai mult de jumătate din parcul naţional inclus în patrimoniul mondial.

Canicula a accentuat focarul 



Condiţiile de caniculă de săptămână trecută au accentuat dimensiunea şi intensitatea focarului.

Pompierii au declarat luni că situaţia actuală este cea mai gravă de la începutul incendiului, flăcările apropiindu-se la 700 de metri de aşezarea situată în extremitatea estică a insulei.

Directorul Serviciilor pentru incendii şi intervenţii de urgenţă din Queensland (QFES), Brian Cox, a declarat că aproximativ 40 din cei 50 de rezidenţi din Happy Valley au decis să rămână în zonă pentru a-şi proteja proprietăţile, mulţi dintre aceştia fiind pompieri voluntari instruiţi.

"Condiţiile sunt în prezent foarte periculoase, iar pompierii ar putea fi în curând incapabili să împiedice înaintarea focului", a avertizat QFES.

Circa 90 de echipaje asistate de aeronave pentru stingerea incendiilor luptau luni cu incendiul de vegetaţie, care ar fi fost provocat de un foc de tabără aprins în mod ilegal.

Aeronavă în ajutor 



Statul vecin New South Wales a trimis în ajutor o aeronavă specializată de mari dimensiuni, care poate elibera din aer peste 15.000 de litri de apă.

Duminică, peste 1,3 milioane de litri de apă au fost eliberaţi din aer deasupra incendiului.

Numeroase echipaje de pompieri luptă de asemenea pentru a controla un incendiu activ în apropierea staţiunii Kingfisher Bay Resort, situată pe aceeaşi insulă.

K'gari este cea mai mare insulă de nisip din lume. Este inclusă în patrimoniul mondial drept singurul loc în care o pădure tropicală creşte pe dune de nisip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel