Au fost descoperite fragmentele meteoritului căzut pe Pământ în ianuarie. Este foarte de rar / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Freepik
Freepik
Fragmentele asteroidului 2024BX1, căzut pe Pământ sub forma unui meteorit, au fost descoperite.

Claudiu Tănăselia, astro-fotograf din România, a postat o imagine cu fragmentul meteoritului rezultat din intrarea în atmosferă a asteroidului 2024BX1 acum aproape o lună.

„Fragmentele meteoritului rezultat în urma intrării în atmosfera Pământului a asteroidului 2024BX1 (descoperit cu mai puțin de 3 ore înainte de eveniment de astronomul maghiar Krisztián Sárneczky) au fost analizate în laborator și concluzia este că meteoritul face parte dintr-o clasă rară de meteoriți acondritici, meteoriți denumiți aubrite.

Acest lucru a făcut ca operațiunile de recuperare de fragmente să se desfășoare cu dificultate: aubritele nu seamănă, la prima vedere, cu meteoriții obișnuiți (condrite), nu au crustă de culoare închisă, au în schimb o crustă translucidă și conține foarte puțin fier, ceea ce îi face să fie, vizual, asemănători cu rocile obișnuite.

Cel mai probabil, meteoritul va purta numele Ribbeck, după numele localității unde a fost găsit. Rezultatele analizelor au fost trimise Comitetului pentru Nomenclatură al The Meteoritical Society, pentru confirmare“, a scris Claudiu Tănăselia pe Facebook.

Asteroidul a fost filmat, cu câteva minute înainte de a intrat în atmosfera Terrei, de Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel