Data publicării:

Au fost creați primii embrioni umani sintetici

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cercetătorii se joacă de-a Dumnezeu! După numeroase teste şi simulări, au creat, în laborator, primii embrioni umani sintetici. Ce înseamnă asta pentru viitorul omenirii?

O echipă de savanţi din California a creat embrioni umani sintetici folosindu-se de celule stem. Este, fără doar şi poate, o realizare revoluţionară care nu implică ovule sau spermatozoizi pentru concepție, dar și cu serioase implicații etice și juridice.

Embrionii sintetici, care seamănă leit cu cei din primele faze ale dezvoltării umane, ar putea ajuta la aprofundarea studiului tulburărilor genetice și a cauzelor biologice ale avortului spontan recurent.

Fără inimă şi fără creier

De remarcat că embrionii obținuți nu au nici inimă, nici creier în primele etape de dezvoltare, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși, potrivit The Guardian. Aceste structuri au atins gradul inițial de dezvoltare cunoscut drept gastrulație. Este faza când embrionul trece de la o întindere continuă de celule la formarea unor linii de celule și stabilirea elementelor de bază ale corpului.

„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor (stem embrionare)”, a spus prof. Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea Cambridge și Institutul de Tehnologie din California.

Încă nu se preconizează folosirea clinică a embrionilor sintetici în viitorul apropiat. Implantarea lor în uterul unei paciente ar fi ilegală și încă nu este clar dacă aceste "clone" pot continua să se maturizeze dincolo de primele faze de dezvoltare.

Trebuie ştiut că legislația în vigoare permite cultivarea embrionilor în laborator doar până la termenul de 14 zile.

„Dacă modelezi dezvoltarea embrionară umană normală folosind celule stem, poți să obții o mulțime de informații despre cum ne începem dezvoltarea, ce anume poate merge prost, fără să fie nevoie să folosești embrioni timpurii pentru cercetare”, a explicat Robin Lovell-Badge, de la Institutul Francis Crick din Londra.

În aprilie, cercetătorii chinezi au creat embrioni sintetici din celule de maimuță și i-au implantat în uterul maimuțelor adulte. Deşi unele dintre ele au dat semne inițiale de gestație, niciuna nu a dus la bun sfârşit procesul în următoarele zile. Savanții nu știu clar, încă, dacă "problema" care împiedică dezvoltarea embrionilor e de natură tehnică sau are o cauză biologică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel